Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?

 Redakcja  |  1
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Fot. Hotpoint

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, które sugerują m.in., iż potrawy w nich podgrzewane są gorszej jakości niż te z piekarnika. Czy rzeczywiście mamy powody, aby obawiać się kuchenki mikrofalowej?

Mit nr 1. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości odżywcze

To najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje bowiem powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choćby ziarnko prawdy?

Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki - także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie, minimalizując "ubytki" odżywcze. 

Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto więc sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia

Dowiedz się: Jaką zmywarkę wybrać - dużą czy małą?

Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych.

Mit nr 2. Mikrofale są szkodliwe

Dyskusja nad tym zagadnieniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe mają specjalną siatkę ochronną, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek. 

Mit nr 3. Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne

Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to kwestia subiektywna, to przekonanie to ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali - fast foody i gotowe produkty z marketów o małych wartościach odżywczych. 

Jednak kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach mikrofalówek, które sprawiają np., że potrawy są bardziej kruche i delikatne. W niektórych modelach mikrofalówek jest również możliwość gotowania na parze w dołączonych do urządzenia specjalnych pojemnikach. Dzięki podgrzanej w takim pojemniku wodzie znajdujące się w nim warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym więcej wartości odżywczych. 

Zapisz się na bezpłatny NEWSLETTER. Co tydzień najświeższe informacje o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz bezpośrednio na Twój e-mail.

Mikrofalówkę można również wykorzystać do rozmrażania jedzenia. W najnowszych modelach jest np. funkcja, która sprawi, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. Wszelkie udogodnienia zależą oczywiście od konkretnego modelu i producenta.

Źródło: Hotpoint

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Komentarze

1
cezarys / 20-03-2017, 10:28
Nie jest zbadane czy to dobrze czy źle, ale jednak energia (czyli ciepło, jest dostarczana do potrawy inaczej niż we wszystkich innych metodach.
Od strony fizycznej rzecz biorąc - normalnie energia dochodząca z zewnątrz (drgania atomów i ich (zderzenia) pobudza kolejne atomy i elektrony od zewnętrznych powłok zmieniają swoje położenia.
W przypadku mikrofal energia jest dostarczana do wnętrza potrawy i jej działaniu poddane są nie tylko elektrony zewnętrznych powłokach, ale i wewnętrznych oraz do jądra atomów.
Już udowodniono, że protony i neutrony składają się z mniejszych cząstek kwarków i nie wiemy jak wpływa na nie dostarczana tam energia...
To daleki od fizycznego opis - ale chodzi o to, że potrawa podgrzana w mikrofali jest jednak fizycznie inna niż podgrzana w inny konwencjonalny sposób.
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie

 


4 cechy wyróżniające najnowsze bramy garażowe »

Brama garażowa

Wybierając bramę garażową chcemy, by była ona ozdobą naszego domu, idealnie komponowała się z całością elewacji, nadawała jej styl i charakter. czytaj dalej »


  Wybór własnego mieszkania nie musi być trudny »

Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu domu

Własne mieszkanie powinno być wygodne, słoneczne, funkcjonalne, nowoczesne, a przy tym atrakcyjne cenowo. Przekonaj się, że nie tak trudno je znaleźć... czytaj dalej »


Co decyduje o skuteczności kurtyn powietrznych? Jakie dachy wybierają mieszkańcy Podhala?
Sterowanie blachodachówki z posypką skalną - wyróżnij swój dach
Wszystkie przeprowadzone badania i testy potwierdzają, że prawidłowo dobrane i zamontowane kurtyny powietrzne są wysoce skuteczne. Chronią cenną energię cieplną pozwalając zaoszczędzić nawet 80% energii...    czytaj dalej » Na samym Podhalu taką blachówką pokrytych jest blisko 10 000 domów, natomiast w całej Polsce - tysiące domów oraz największe hotele i restauracje.
czytaj dalej »

 


Modne i nowoczesne dodatki do Twojego mieszkania »

nowoczesne dodatki do wnętrz

Chcesz, aby Twoje mieszkanie nabrało nowoczesnego charakteru? Szukasz inspiracji? Sprawdź, jak odświeżyć wnętrze przy użyciu kilku kolorowych dodatków. czytaj dalej »

 


 

Oddymianie w budynku mieszkalnym - zobacz film » Czy każdą bramę można zautomatyzować?
oddymianie w budynku mieszkalnym automatyczna brama
Jak wygląda sterowanie i zasilanie urządzeń w systemach wentylacji pożarowej? (...) czytaj dalej » Skrzydłowa, przesuwna czy garażowa? Dziś niemal wszystkie rodzaje bram są możliwe do zautomatyzowania. czytaj dalej »

 


 

Czym kierować się przy wyborze baterii kuchennych? Zarządzanie ogrzewaniem - kiedy zamontować sterowniki?
Ferro - bateria kuchenna Sterowanie ogrzewaniem
Konieczne jest dopasowanie kształtu wylewki do głębokości komory zlewu, tak aby bez trudu napełnić wodą lub umyć wysoki garnek. Wybierając konkretny model, zwracajmy uwagę, by... czytaj dalej »
System grzewczy jest jak ludzki organizm - by mógł sprawnie funkcjonować, wszystkie jego elementy muszą ze sobą (...) czytaj dalej »

 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Na gorąco

Bateria z wylewką, którą można wyginać

Flessi to nowa bateria greckiego producenta sprzętu kuchennego, firmy Pyramis. Wyróżnia ją wysoka, elastyczna wylewka, która zachowuje każdy kształt, jaki jej nadamy. Takie rozwiązanie umożliwia...

Kup dzbanek fitrujący, wygraj nagrodę

Kup dzbanek filtrujący wodę Aquaphor Jasper z limitowanej serii Masza i Niedźwiedź. W każdym pudełku można znaleźć naklejki z bohaterami kreskówki. Wykonaj z promocyjnego pudełka domek dla Twoich...
Zapisz się na bezpłatny newsletter!
Najnowsze informacje na Twoją skrzynkę:

Aktualny numer

3/2017
Ekspert Budowlany 3/2017
W numerze m.in.:
  • - Jak uzdatnić wodę w domu
  • - Rekuperacja w domach jednorodzinnych

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
119
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
97
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
89
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
86
M1gacz  | 
20-04-2015, 01:34
 | 
82
Drutex
Drutex
DRUTEX S.A. jest największym producentem stolarki okienno-drzwiowej w Europie. Spółka rozpoczęła działalność w 1985 roku i obecnie sprzedaje...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Ekspert Budowlany 2016
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany - www.ekspertbudowlany.pl
realizacja i CMS: omnia.pl