Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?

 Redakcja  |  2
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Fot. Hotpoint

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, które sugerują m.in., iż potrawy w nich podgrzewane są gorszej jakości niż te z piekarnika. Czy rzeczywiście mamy powody, aby obawiać się kuchenki mikrofalowej?

Mit nr 1. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości odżywcze

To najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje bowiem powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choćby ziarnko prawdy?

Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki - także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie, minimalizując "ubytki" odżywcze. 

Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto więc sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia

Dowiedz się: Jaką zmywarkę wybrać - dużą czy małą?

Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych.

Mit nr 2. Mikrofale są szkodliwe

Dyskusja nad tym zagadnieniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe mają specjalną siatkę ochronną, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek. 

Mit nr 3. Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne

Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to kwestia subiektywna, to przekonanie to ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali - fast foody i gotowe produkty z marketów o małych wartościach odżywczych. 

Jednak kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach mikrofalówek, które sprawiają np., że potrawy są bardziej kruche i delikatne. W niektórych modelach mikrofalówek jest również możliwość gotowania na parze w dołączonych do urządzenia specjalnych pojemnikach. Dzięki podgrzanej w takim pojemniku wodzie znajdujące się w nim warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym więcej wartości odżywczych. 

Zapisz się na bezpłatny NEWSLETTER. Co tydzień najświeższe informacje o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz bezpośrednio na Twój e-mail.

Mikrofalówkę można również wykorzystać do rozmrażania jedzenia. W najnowszych modelach jest np. funkcja, która sprawi, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. Wszelkie udogodnienia zależą oczywiście od konkretnego modelu i producenta.

Źródło: Hotpoint

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Komentarze

2
cezarys / 20-03-2017, 10:28
Nie jest zbadane czy to dobrze czy źle, ale jednak energia (czyli ciepło, jest dostarczana do potrawy inaczej niż we wszystkich innych metodach.
Od strony fizycznej rzecz biorąc - normalnie energia dochodząca z zewnątrz (drgania atomów i ich (zderzenia) pobudza kolejne atomy i elektrony od zewnętrznych powłok zmieniają swoje położenia.
W przypadku mikrofal energia jest dostarczana do wnętrza potrawy i jej działaniu poddane są nie tylko elektrony zewnętrznych powłokach, ale i wewnętrznych oraz do jądra atomów.
Już udowodniono, że protony i neutrony składają się z mniejszych cząstek kwarków i nie wiemy jak wpływa na nie dostarczana tam energia...
To daleki od fizycznego opis - ale chodzi o to, że potrawa podgrzana w mikrofali jest jednak fizycznie inna niż podgrzana w inny konwencjonalny sposób.
marcin / 01-01-2018, 09:26
skąd ta "wiedza" cezarysie ? Proszę o pełną dokumentację, bibliografię przedstawianych racji. Rację ma też pies gdy chce kupę - choć czasem może zmanipulować bo ma takie widzimisie.
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie


Jak położyć blachodachówkę?

Arkusze blachodachówki rekomenduje się układać od okapu do kalenicy, a nie tak jak w przypadku... czytaj dalej »


Czego użyć do uszczelnienia dachu? Dlaczego warto wybrać rynny z tytan-cynku?
Zapewnij szczelność i wysoką termoizolacyjność złącza na dachu... czytaj dalej » Blacha cynkowa przez stulecia była stosowana w systemach rynnowych, jako najbardziej narażonych miejscach budowli... czytaj dalej »

 


Wnętrze - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Polacy mają dość mebli „jak w każdym domu”. Dlatego coraz częściej szukają i wybierają wyposażenie do salonu, które jest... czytaj dalej »


Zobacz zalety własnej przydomowej oczyszczalni ścieków » Prosty przepis na porządek w szafkach kuchennych »

Biologiczne oczyszczalnie ścieków bytowo-gospodarczych można instalować zarówno w domach jednorodzinnych, jak i zakładach (...)czytaj dalej » Ten problem znają wszyscy posiadacze tradycyjnych szafek z drzwiczkami. Dotarcie do produktów ulokowanych w głębi oznacza...czytaj dalej »

 


Ty też możesz zaoszczędzić do 75% kosztów energii. Zobacz »

W przypadku nowych domów lub remontowanych możesz zaoszczędzić do 75% kosztów energii i ograniczyć o 30% emisję szkodliwych substancji. czytaj dalej »


Ściany odporne na ekstremalne warunki » Jak zagwarantować świeże powietrze w dużych i małych pomieszczeniach?
Ściany często narażone są na liczne uszkodzenia – czy to przez różne przedmioty, jak np. walizki, lub przestawiane meble czy zabawy domowe dzieci. czytaj dalej » Zadbaj o komfort w mieszkaniu przez całe lato! czytaj dalej »

 


Czego użyć, by zapewnić szczelność pokrycia dachowego?

W przypadku dachu skośnego niezwykle ważne jest stosowanie materiałów energooszczędnych, wiatroszczelnych i odpornych na rozerwania. czytaj dalej »


 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Aktualny numer

2/2018
Ekspert Budowlany 2/2018
W numerze m.in.:
  • - Pompa ciepła w nowym i modernizowanym domu
  • - Ile kosztuje instalacja c.o.?

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
127
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
120
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
M1gacz  | 
20-04-2015, 01:34
 | 
107
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
91
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
89
SATYN
SATYN
SATYN to marka stworzona przez Zakład Surowców Chemicznych i Mineralnych "Piotrowice II" Sp. z o.o. W ramach niej produkowanych jest obecnie...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2018
Ekspert Budowlany do oglądania jako flipbook lub do pobrania w formacie PDF. Zaloguj si...
Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany - www.ekspertbudowlany.pl
realizacja i CMS: omnia.pl