Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?

 Redakcja  |  1
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Fot. Hotpoint

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, które sugerują m.in., iż potrawy w nich podgrzewane są gorszej jakości niż te z piekarnika. Czy rzeczywiście mamy powody, aby obawiać się kuchenki mikrofalowej?

Mit nr 1. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości odżywcze

To najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje bowiem powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choćby ziarnko prawdy?

Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki - także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie, minimalizując "ubytki" odżywcze. 

Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto więc sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia

Dowiedz się: Jaką zmywarkę wybrać - dużą czy małą?

Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych.

Mit nr 2. Mikrofale są szkodliwe

Dyskusja nad tym zagadnieniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe mają specjalną siatkę ochronną, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek. 

Mit nr 3. Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne

Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to kwestia subiektywna, to przekonanie to ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali - fast foody i gotowe produkty z marketów o małych wartościach odżywczych. 

Jednak kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach mikrofalówek, które sprawiają np., że potrawy są bardziej kruche i delikatne. W niektórych modelach mikrofalówek jest również możliwość gotowania na parze w dołączonych do urządzenia specjalnych pojemnikach. Dzięki podgrzanej w takim pojemniku wodzie znajdujące się w nim warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym więcej wartości odżywczych. 

Zapisz się na bezpłatny NEWSLETTER. Co tydzień najświeższe informacje o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz bezpośrednio na Twój e-mail.

Mikrofalówkę można również wykorzystać do rozmrażania jedzenia. W najnowszych modelach jest np. funkcja, która sprawi, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. Wszelkie udogodnienia zależą oczywiście od konkretnego modelu i producenta.

Źródło: Hotpoint

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Komentarze

1
cezarys / 20-03-2017, 10:28
Nie jest zbadane czy to dobrze czy źle, ale jednak energia (czyli ciepło, jest dostarczana do potrawy inaczej niż we wszystkich innych metodach.
Od strony fizycznej rzecz biorąc - normalnie energia dochodząca z zewnątrz (drgania atomów i ich (zderzenia) pobudza kolejne atomy i elektrony od zewnętrznych powłok zmieniają swoje położenia.
W przypadku mikrofal energia jest dostarczana do wnętrza potrawy i jej działaniu poddane są nie tylko elektrony zewnętrznych powłokach, ale i wewnętrznych oraz do jądra atomów.
Już udowodniono, że protony i neutrony składają się z mniejszych cząstek kwarków i nie wiemy jak wpływa na nie dostarczana tam energia...
To daleki od fizycznego opis - ale chodzi o to, że potrawa podgrzana w mikrofali jest jednak fizycznie inna niż podgrzana w inny konwencjonalny sposób.
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie

 


Czy miedź sprawdza się we współczesnym budownictwie?

EIM miedziana rynna

Powierzchnie miedziane mogą stanowić przepiękne wykończenie nowych i odnawianych budynków zarówno na całej powierzchni, jak i we fragmencie fasady lub jako element konstrukcyjny pokrycia dachowego. czytaj dalej »


Jak zabezpieczyć powierzchnie przed korozją? Renowacja zasolonych i zawilgoconych murów – jak się to robi?
Metalowy element pokryty rdzą BASF tynki renowacyjne
Temperatura powietrza i podłoża podczas malowania i wysychania powinna wynosić +5 stopni. Niska temperatura, zawyżona wilgotność powietrza wydłużają czas schnięcia powłoki   czytaj dalej » W tynkach renowacyjnych, w przeciwieństwie do tynków wapiennych i cementowych, strefa odparowania wody jest usytuowana wewnątrz warstwy tynku.czytaj dalej »

 


Stwórz przytulne, ciepłe i modne wnętrze!

Jesienią i zimą więcej czasu spędzamy w naszych domach. Sprawmy więc, aby były jak najbardziej przytulne i takie, jak nam się podobają. czytaj dalej »

 


 

Dlaczego warto montować kurtyny powietrzne? Marzysz o przeszklonych ścianach? Koniecznie zobacz »
Rosenberg - kurtyny powietrzne MS Okna
Kurtyny powietrzne to idealne rozwiązanie dla zachowania komfortowego klimatu w pomieszczeniach handlowych i budynkach użyteczności publicznej. Jednak urządzenie musi nie tylko zapewniać właściwe parametry eksploatacyjne czytaj dalej » Nowoczesne i bardzo obecnie modne wielkoformatowe przeszklenia mają zadanie wpuszczać do wnętrz maksymalnie dużo światła dziennego oraz potęgować wrażenie przestrzeni, dodatkowo w zależności od potrzeb i pory roku łącząc bądź odgradzając nasz dom od tarasu czy ogrodu. czytaj dalej »

 


 

Czego potrzebujesz by ocenić wady konstrukcyjne budynku? Jakie powinny być drzwi przeciwpożarowe?
Elektra_system-grzejny Drzwi przeciwpożarowe
Dzięki temu nawet minimalne anomalie temperaturowe występujące w trudnodostępnych lub niebezpiecznych strefach instalacji przemysłowych mogą zostać precyzyjnie wychwycone z bezpiecznej odległości. czytaj dalej » Drzwi odporne na ogień to warte inwestycji zabezpieczenie przed pożarem w Twoim domu. Muszą być przede wszystkim szczelne i... czytaj dalej »

 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Na gorąco

Drewniane podłogi skrojone na miarę

Nową kolekcję podłóg drewnianych Retro Collection, oferowaną przez firmę Jawor-Parkiet, stanowią cztery autorskie linie oryginalnie stylizowanych powierzchni.

Braas Konsumenckim Liderem Jakości 2017

Markę Braas wyróżniono złotym godłem programu Konsumencki Lider Jakości 2017 jako firmę uznawaną przez konsumentów za najlepszą na polskim rynku. Wyniki projektu przygotowywane są na podstawie...
Zapisz się na bezpłatny newsletter!
Najnowsze informacje na Twoją skrzynkę:

Aktualny numer

4/2017
Ekspert Budowlany 4/2017
W numerze m.in.:
  • - Jak urządzić kuchnię?
  • - Energooszczędne ogrzewanie domu

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
123
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
106
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
89
M1gacz  | 
20-04-2015, 01:34
 | 
88
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
86
Drutex
Drutex
DRUTEX S.A. jest największym producentem stolarki okienno-drzwiowej w Europie. Spółka rozpoczęła działalność w 1985 roku i obecnie sprzedaje...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Ekspert Budowlany 2016
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany - www.ekspertbudowlany.pl
realizacja i CMS: omnia.pl