Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?

 Redakcja  |  2
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Fot. Hotpoint

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, które sugerują m.in., iż potrawy w nich podgrzewane są gorszej jakości niż te z piekarnika. Czy rzeczywiście mamy powody, aby obawiać się kuchenki mikrofalowej?

Mit nr 1. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości odżywcze

To najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje bowiem powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choćby ziarnko prawdy?

Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki - także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie, minimalizując "ubytki" odżywcze. 

Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto więc sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia

Dowiedz się: Jaką zmywarkę wybrać - dużą czy małą?

Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych.

Mit nr 2. Mikrofale są szkodliwe

Dyskusja nad tym zagadnieniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe mają specjalną siatkę ochronną, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek. 

Mit nr 3. Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne

Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to kwestia subiektywna, to przekonanie to ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali - fast foody i gotowe produkty z marketów o małych wartościach odżywczych. 

Jednak kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach mikrofalówek, które sprawiają np., że potrawy są bardziej kruche i delikatne. W niektórych modelach mikrofalówek jest również możliwość gotowania na parze w dołączonych do urządzenia specjalnych pojemnikach. Dzięki podgrzanej w takim pojemniku wodzie znajdujące się w nim warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym więcej wartości odżywczych. 

Zapisz się na bezpłatny NEWSLETTER. Co tydzień najświeższe informacje o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz bezpośrednio na Twój e-mail.

Mikrofalówkę można również wykorzystać do rozmrażania jedzenia. W najnowszych modelach jest np. funkcja, która sprawi, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. Wszelkie udogodnienia zależą oczywiście od konkretnego modelu i producenta.

Źródło: Hotpoint

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Komentarze

2
cezarys / 20-03-2017, 10:28
Nie jest zbadane czy to dobrze czy źle, ale jednak energia (czyli ciepło, jest dostarczana do potrawy inaczej niż we wszystkich innych metodach.
Od strony fizycznej rzecz biorąc - normalnie energia dochodząca z zewnątrz (drgania atomów i ich (zderzenia) pobudza kolejne atomy i elektrony od zewnętrznych powłok zmieniają swoje położenia.
W przypadku mikrofal energia jest dostarczana do wnętrza potrawy i jej działaniu poddane są nie tylko elektrony zewnętrznych powłokach, ale i wewnętrznych oraz do jądra atomów.
Już udowodniono, że protony i neutrony składają się z mniejszych cząstek kwarków i nie wiemy jak wpływa na nie dostarczana tam energia...
To daleki od fizycznego opis - ale chodzi o to, że potrawa podgrzana w mikrofali jest jednak fizycznie inna niż podgrzana w inny konwencjonalny sposób.
marcin / 01-01-2018, 09:26
skąd ta "wiedza" cezarysie ? Proszę o pełną dokumentację, bibliografię przedstawianych racji. Rację ma też pies gdy chce kupę - choć czasem może zmanipulować bo ma takie widzimisie.
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie

 


Przyrządy pomiarowe w promocyjnych cenach! Sprawdź »

Bezprzewodowe sondy cyfrowe, dedykowane menu pomiarowe, łatwość obsługi. Dowiedz się więcej. czytaj dalej »


Czym jest automatyczne nawadnianie kropelkowe?

Nawadnianie roślin balkonowych i tarasowych to trudne zadanie. Tylko systematyczna i skrupulatna pielęgnacja sprawi, że rośliny każdego dnia będą zachwycały nas swym pięknem czytaj dalej »


Jak "docieplić" mur jednowarstwowy? Pomagamy w wyborze zraszacza ogrodowego »
W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują mury jednowarstwowe, tj. mury wznoszone z betonu komórkowego o grubości 36 cm, ceramiki poryzowanej o grubości 38 lub 44 cm. czytaj dalej » Jakie zraszacze przeznaczone są do nawadniania trawników na posesjach prywatnych, a jakie przy obiektach komercyjnych i użyteczności publicznej? czytaj dalej »

 


Dlaczego wybieramy kominy stalowe?

Większa sprawność kotła przekłada się na mniejszą temperaturę spalin wylotowych, co powoduje silne działanie korozyjne. czytaj dalej »


Wodne ogrzewanie ścienne - poznaj szczegóły montażu » Sposób na wytłumienie odgłosu kroków »

Koszty wykonania instalacji elektrycznego ogrzewania są niższe niż wodnego, jednak nie w każdym budynku może ono stanowić główny system ogrzewania. czytaj dalej » Hałasy, jakich możemy doświadczyć ze strony domowników bądź sąsiadów, z pewnością nie ułatwiają odpoczynku po ciężkim dniu pracy. W takiej sytuacji...czytaj dalej »

 


Jak dobrać oświetlenie do pomieszczenia?

Światło sztuczne powinno być jak najbardziej zbliżone do światła słonecznego, a jego strumień wolny od uciążliwego efektu migotania. czytaj dalej »

 


 

Rury miedziane w ogrzewaniu podłogowym? Narzędzia, które warto mieć w domu - zestawienie »
Oferowane na rynku systemy ogrzewania płaszczyznowego z miedzi to kompletne systemy, których instalacja oszczędza czas montażu i gwarantuje wysokie walory użytkowe. czytaj dalej » Rynek narzędzi i elektronarzędzi jest bardzo duży, ponieważ różne prace wykończeniowe i budowlane wymagają innych sprzętów, odpowiednich do wykonywania określonych czynności. czytaj dalej »

 


Szukasz pomysłu na łazienkę? Pobierz poradnik »

Przeczytaj nowy poradnik Pomysł na łazienkę, a dowiesz się, jak zaprojektować i urządzić łazienkę, by była funkcjonalna i bezpieczna w użytkowaniu. Jak najlepiej zaaranżować nasz prywatny mały salon kąpielowy? czytaj dalej »


 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Na gorąco

Blachodachówka REN - odporna na korozję

Blachodachówka REN to najnowsza pozycja wśród pokryć dachowych firmy Blachy Pruszyński. Spodoba się użytkownikom poszukującym eleganckiego, a jednocześnie trwałego pokrycia dachowego wysokiej...

Spadek liczby mieszkań oddanych przez deweloperów

Według wstępnych danych GUS, w styczniu br. deweloperzy oddali do użytkowania o 22,4% mniej mieszkań niż przed rokiem. Jednocześnie wzrosła liczba mieszkań, na których budowę wydano pozwolenia,...
Zapisz się na bezpłatny newsletter!
Najnowsze informacje na Twoją skrzynkę:

Aktualny numer

6/2017
Ekspert Budowlany 6/2017
W numerze m.in.:
  • - Jak skutecznie walczyć ze smogiem?
  • - Uwaga na czad!

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
126
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
118
M1gacz  | 
20-04-2015, 01:34
 | 
102
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
89
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
86
SATYN
SATYN
SATYN to marka stworzona przez Zakład Surowców Chemicznych i Mineralnych "Piotrowice II" Sp. z o.o. W ramach niej produkowanych jest obecnie...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Ekspert Budowlany 2016
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany - www.ekspertbudowlany.pl
realizacja i CMS: omnia.pl