Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?

 Redakcja  |  1
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Fot. Hotpoint

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, które sugerują m.in., iż potrawy w nich podgrzewane są gorszej jakości niż te z piekarnika. Czy rzeczywiście mamy powody, aby obawiać się kuchenki mikrofalowej?

Mit nr 1. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości odżywcze

To najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje bowiem powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choćby ziarnko prawdy?

Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki - także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie, minimalizując "ubytki" odżywcze. 

Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto więc sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia

Dowiedz się: Jaką zmywarkę wybrać - dużą czy małą?

Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych. 

Mit nr 2. Mikrofale są szkodliwe

Dyskusja nad tym zagadnieniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe mają specjalną siatkę ochronną, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek. 

Mit nr 3. Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne

Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to kwestia subiektywna, to przekonanie to ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali - fast foody i gotowe produkty z marketów o małych wartościach odżywczych. 

Jednak kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach mikrofalówek, które sprawiają np., że potrawy są bardziej kruche i delikatne. W niektórych modelach mikrofalówek jest również możliwość gotowania na parze w dołączonych do urządzenia specjalnych pojemnikach. Dzięki podgrzanej w takim pojemniku wodzie znajdujące się w nim warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym więcej wartości odżywczych. 

Zapisz się na bezpłatny NEWSLETTER. Co tydzień najświeższe informacje o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz bezpośrednio na Twój e-mail.

Mikrofalówkę można również wykorzystać do rozmrażania jedzenia. W najnowszych modelach jest np. funkcja, która sprawi, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. Wszelkie udogodnienia zależą oczywiście od konkretnego modelu i producenta.

Źródło: Hotpoint

Komentarze

1
cezarys / 20-03-2017, 10:28
Nie jest zbadane czy to dobrze czy źle, ale jednak energia (czyli ciepło, jest dostarczana do potrawy inaczej niż we wszystkich innych metodach.
Od strony fizycznej rzecz biorąc - normalnie energia dochodząca z zewnątrz (drgania atomów i ich (zderzenia) pobudza kolejne atomy i elektrony od zewnętrznych powłok zmieniają swoje położenia.
W przypadku mikrofal energia jest dostarczana do wnętrza potrawy i jej działaniu poddane są nie tylko elektrony zewnętrznych powłokach, ale i wewnętrznych oraz do jądra atomów.
Już udowodniono, że protony i neutrony składają się z mniejszych cząstek kwarków i nie wiemy jak wpływa na nie dostarczana tam energia...
To daleki od fizycznego opis - ale chodzi o to, że potrawa podgrzana w mikrofali jest jednak fizycznie inna niż podgrzana w inny konwencjonalny sposób.
   1 / 1   
Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Wybrane dla Ciebie

 


Co to jest zmiękczacz i do czego służy »



Urządzenia zmiękczające wodę są specyficznymi wymiennikami jonów przeznaczonymi do (...) »

 


Dobierz kolor do swojego wnętrza » Jak działają zbiorniki przeciwpożarowe »
  Zbiorniki na wodę pełnią bardzo ważną rolę w ochronie przeciwpożarowej, zapewniając jej (...) czytaj dalej »

 


Z jakich materiałów skorzystać przy budowie domu energooszczędnego »

Konstrukcje prefabrykowane i szkieletowe, to zdecydowanie najlepiej rozwijające się gałęzie (...) czytaj dalej »

 


Czego jeszcze nie wiesz o ekologicznych matach izolacyjnych » Jak zabezpieczyć się przed czadem »
(...) czytaj dalej » Przeważająca większość zaczadzeń ma miejsce w okresie sezonu grzewczego (...) czytaj dalej »

 


 

Od czego zacząć budowę domu energooszczędnego » Zwrot VAT za materiały budowlane - co musisz zrobić, by odzyskać podatek »
Gwałtowny wzrost podatku VAT wywołany został przez przystąpienie Polski do Unii (...) czytaj dalej »
Meble tapicerowane to coraz częściej wybierany rodzaj nowoczesnych mebli(...) czytaj dalej »

 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Na gorąco

Nowa seria urządzeń klimatyzacyjnych

Midea wprowadza do swojej oferty urządzeń ściennych klasy Premium jednostki wykorzystujące najnowszą technologię. Nowa seria Everest Ultimate Comfort wykorzystuje rozwiązanie, które gwarantuje...
Zapisz się na bezpłatny newsletter!
Najnowsze informacje na Twoją skrzynkę:

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
119
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
88
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
88
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
86
RalfEm  | 
11-10-2013, 12:17
 | 
75

Aktualny numer

1/2017
Ekspert Budowlany 1/2017
W numerze m.in.:
  • - Ponadczasowy klinkier
  • - Ciepło w nowoczesnych budynkach
Drutex
Drutex
DRUTEX S.A. jest największym producentem stolarki okienno-drzwiowej w Europie. Spółka rozpoczęła działalność w 1985 roku i obecnie sprzedaje...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Ekspert Budowlany 2016
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany
realizacja i CMS: omnia.pl