Śniadaniowe zwyczaje Polaków - nie tylko w kuchni

Gdzie jemy śniadanie i co jemy najchętniej?
Gdzie jemy śniadanie i co jemy najchętniej?
Fot. BRW

57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy - wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie. Jak ważne jest dla nas jedzenie śniadań w domu? Aż 55% osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, zaś dla 33% raczej ważne.

Aż 96% ankietowanych deklaruje, że zdarza im się jeść śniadania w domu, a 88% zgadza się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie i spokojne zjedzenie w rodzinnym gronie.  

Śniadanie w domowym zaciszu

57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy - wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie. Jak ważne jest dla nas jedzenie śniadań w domu? Aż 55% osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, zaś dla 33% raczej ważne.

Inaczej w tygodniu, inaczej w weekendy

Co ciekawe, śniadaniowe zwyczaje różnią się w zależności od dnia tygodnia. W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35% ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46% - maksymalnie 10-20 minut). W weekendy natomiast na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące. Aż 35% osób poświęca od 20 do 30 minut na weekendowe śniadania, zaś 32% od 10 do 20 minut.

 

Zobacz też: Jak funkcjonalnie połączyć kuchnię z salonem?

Z kim jemy i przygotowujemy śniadanie?

Z powodu porannego pośpiechu aż 54% Polaków jada śniadania samotnie, a aż 88% samodzielnie je przygotowuje. Jeśli jednak nie siadamy do posiłku w pojedynkę, w dni pracujące najczęściej towarzyszą nam: partner (35%) i dzieci (31%). Z kolei jedząc poza domem, w ponad 50% przypadków czas ten spędzamy w gronie swoich współpracowników. 

Gdzie Polacy jedzą śniadania?

Aż 44% ankietowanych śniadania je w kuchni (w dni pracujące), ale blisko 32% osób w dni wolne od pracy je pierwszy posiłek w salonie (w tygodniu w salonie je jedynie 19% ankietowanych). Jak zmienia się wybór przestrzeni, w której jemy, w zależności od tego, czy danego dnia pracujemy, czy nie?

Oto przykłady:

  • kuchnia - w dni pracujące: 44%; w dni wolne od pracy: 29%.
  • jadalnia - w dni pracujące: 10%; w dni wolne od pracy: 16%.
  • salon - w dni pracujące: 19%; w dni wolne od pracy: 32%.
  • sypialnia - w dni pracujące: 3%; w dni wolne od pracy: 6%.
  • pokój dzienny - w dni pracujące: 13%; w dni wolne od pracy: 17%.
  • inne (w biurze, samochodzie, w biegu) - w dni pracujące: 11%; w dni wolne od pracy (na tarasie, balkonie): 1%.

W weekendy i dni wolne zdecydowanie częściej jemy śniadanie w jadalni, salonie i pokoju dziennym niż w kuchni. Co ciekawe, sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub - po prostu - w biegu.

Na czym siedzimy i z jakich naczyń korzystamy?

Gdzie najczęściej siadamy, jedząc śniadania na co dzień i w weekendy? W dni pracujące preferujemy jedzenie przy stole (67%), siedząc na krześle (55%). Chociaż aż 21% osób pierwszy posiłek spożywa na kanapie. Co ciekawe, 14% osób deklaruje, że śniadania spożywa przy stoliku kawowym. 

W dni wolne zdecydowanie preferujemy jedzenie śniadań na kanapie (20%). Niektórzy śniadania jedzą, siedząc na pufie, łóżku, podłodze lub - po prostu - trzymając talerz na kolanach. Mały talerz (78%) i kubek (71%) to naczynia, z których najczęściej korzystamy w trakcie śniadania. Z noża i widelca korzystają kolejno 56% i 55% osób. Oprócz tego nie wyobrażamy sobie śniadania bez: ekspresu do kawy, kieliszka na jajko, pojemnika z miarką i… pałeczek. 

Co jemy na śniadanie?

Na śniadanie zjadamy średnio 459 kalorii. 68% ankietowanych wybiera pieczywo, 29% jajka, a 33% wędliny. Płatki śniadaniowe, owoce i warzywa spożywa łącznie 40% osób.

Czy wiesz: Jak urządzić małą kuchnię?

Oto kilka dań, od których swój dzień zaczynają Polacy: 

  • owsianka na mleku z owocami;
  • tosty z serem żółtym;
  • ser biały z miodem;
  • kasza jaglana lub manna z owocami;
  • omlet bananowy. 

Sporym powodzeniem, szczególnie wśród młodszych Polaków, cieszą się owsianki oraz kasze. Co ciekawe nie kawa (46%), ale herbata (58%) jest najczęściej wybieranym napojem, od którego zaczynamy dzień. 27% ankietowanych dzień rozpoczyna od szklanki wody. 

Źródło: BRW

Galeria artykułu  Ilość zdjęć:  4
Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Komentarze

0

Wybrane dla Ciebie


Jak położyć blachodachówkę?

Arkusze blachodachówki rekomenduje się układać od okapu do kalenicy, a nie tak jak w przypadku... czytaj dalej »


Czego użyć do uszczelnienia dachu? Dlaczego warto wybrać rynny z tytan-cynku?
Zapewnij szczelność i wysoką termoizolacyjność złącza na dachu... czytaj dalej » Blacha cynkowa przez stulecia była stosowana w systemach rynnowych, jako najbardziej narażonych miejscach budowli... czytaj dalej »

 


Wnętrze - jak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Polacy mają dość mebli „jak w każdym domu”. Dlatego coraz częściej szukają i wybierają wyposażenie do salonu, które jest... czytaj dalej »


Zobacz zalety własnej przydomowej oczyszczalni ścieków » Prosty przepis na porządek w szafkach kuchennych »

Biologiczne oczyszczalnie ścieków bytowo-gospodarczych można instalować zarówno w domach jednorodzinnych, jak i zakładach (...)czytaj dalej » Ten problem znają wszyscy posiadacze tradycyjnych szafek z drzwiczkami. Dotarcie do produktów ulokowanych w głębi oznacza...czytaj dalej »

 


Ty też możesz zaoszczędzić do 75% kosztów energii. Zobacz »

W przypadku nowych domów lub remontowanych możesz zaoszczędzić do 75% kosztów energii i ograniczyć o 30% emisję szkodliwych substancji. czytaj dalej »


Ściany odporne na ekstremalne warunki » Jak zagwarantować świeże powietrze w dużych i małych pomieszczeniach?
Ściany często narażone są na liczne uszkodzenia – czy to przez różne przedmioty, jak np. walizki, lub przestawiane meble czy zabawy domowe dzieci. czytaj dalej » Zadbaj o komfort w mieszkaniu przez całe lato! czytaj dalej »

 


Czego użyć, by zapewnić szczelność pokrycia dachowego?

W przypadku dachu skośnego niezwykle ważne jest stosowanie materiałów energooszczędnych, wiatroszczelnych i odpornych na rozerwania. czytaj dalej »


 


Nie samą budową człowiek żyje:

przepisy kulinarne Gosi Kaźmierczyk Red Hot Chili Cooking - sprawdź nowe przepisy Gosi :)

Aktualny numer

2/2018
Ekspert Budowlany 2/2018
W numerze m.in.:
  • - Pompa ciepła w nowym i modernizowanym domu
  • - Ile kosztuje instalacja c.o.?

Forum

zafirynka  | 
05-06-2015, 09:52
 | 
128
DYSTANS  | 
04-12-2014, 13:21
 | 
120
pak  | 
27-11-2014, 10:27
 | 
118
M1gacz  | 
20-04-2015, 01:34
 | 
107
nikonxx  | 
21-05-2014, 14:49
 | 
91
szpachelka  | 
06-09-2014, 16:15
 | 
89
SATYN
SATYN
SATYN to marka stworzona przez Zakład Surowców Chemicznych i Mineralnych "Piotrowice II" Sp. z o.o. W ramach niej produkowanych jest obecnie...

Pobierz Eksperta Budowlanego

Ekspert Budowlany 2018
Ekspert Budowlany do oglądania jako flipbook lub do pobrania w formacie PDF. Zaloguj si...
Ekspert Budowlany 2017
Ekspert Budowlany do pobrania w formacie PDF.
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright @ 2004-2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.Portal Budowlany - Ekspert Budowlany - www.ekspertbudowlany.pl
realizacja i CMS: omnia.pl