Czerwień - kolor jesieni...
Jesień, to taka pora roku, która zachwyca pięknem i różnorodnością kolorów. Żółty, pomarańczowy, soczysta czerwień - to tylko niektóre kolory jesieni.
Dziś chciałabym zaproponować potrawy, do przygotowania których potrzebne będą jesienne czerwone warzywa, a mianowicie papryka i pomidory :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PAPRYKA FASZEROWANA
Tak przygotowana papryka bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Jest smacznym dodatkiem do dań głównych.
Najlepsze do wykonania tego dania są małe papryczki takie, które bez problemu zmieszczą się do słoika.
Składniki:
- 10 - 12 małych papryczek
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 – 3 marchewki
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 - 3 listki laurowe
- sól
Kapustę i marchewkę drobno szatkujemy. Warzywa solimy i zostawiamy na 1 godzinę.
Następnie wyciskamy sok z kapusty, dodajemy koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość w zależności od upodobań).
Papryki myjemy i wycinamy ogonki, usuwamy gniazda nasienne, starając się nie przeciąć warzywa. Papryki płuczemy i suszymy. Tak przygotowane papryki nadziewamy kapustą a górę zamykamy kawałeczkiem papryki, żeby podczas pasteryzacji nadzienie nie wypadło.
Następnie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i pozostałe przyprawy należy zagotować.
Papryki wkładamy do słoika (do litrowego wchodzą ok. 3 - 4 sztuki) i zalewamy zalewą. Szczelnie zamknięte słoiki z paprykami wkładamy do dużego garnka z wodą, zagotowujemy i na średnim ogniu pasteryzujemy 20 minut.
Papryki układamy dość ściśle, gdyż podczas wekowaniu zmniejszają swoją objętość i spokojnie można je będzie wyjąć ze słoika.
BUŁECZKI Z SZUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 115 g suszonych, drobno posiekanych pomidorów
- 350 ml letniej wody
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy, pod koniec dodajemy suszone pomidory. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz..
Po tym czasie delikatnie zagniatamy i formujemy małe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 min. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni C.
Smacznego!