Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem Fot. RHCC
W sam raz na weekendowy obiad :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- marynata do łososia
- filet z łososia – 600 g
- ostre papryczki chili – 2 szt.
- cytryna – 1 szt.
- sól
- pieprz biały
- oliwa
- purée ziemniaczane
- ziemniaki – 1 kg
- śmietana kwaśna, gęsta – 200 ml
- musztarda francuska – 1 łyżka
- kmin rzymski w ziarnach – 1 łyżki
- jajko – 1 szt.
- ser edam – 100 g
- duszone warzywa
- czerwona cebula – 3 szt.
- papryka – 2 szt.
- czosnek – 1 ząbek
Marynowanie łososia: Filety z łososia oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia: drobno siekamy papryczkę chili, ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut, a następnie pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.
Purée: Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę oraz surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem, mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.
Połowę purée przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.
Warzywa układamy warstwowo na purée ziemniaczanym. Na wierzch kładziemy łososia, przykrywamy całość pozostałą ilością purée i posypujemy resztą startego sera. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco.
Smacznego !
p.s. Przepis pochodzi ze strony www.lidl.pl