Cannelloni
Cannelloni Fot. RHCC
Aby odpocząć, choć na chwilę, od grillowanych potraw, dzisiaj proponuję cannelloni, czyli duże rurki makaronowe. Ten włoski makaron nie wymaga gotowania, wystarczy jak nadziane rurki odstawimy przed pieczeniem na 20-30 minut, wtedy zmięknie.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CANNELLONI
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Cannelloni (duże rurki 500g)
- 500g wcześniej zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 200g pieczarek
- 300ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100g startego żółtego sera
- sos beszamelowy (przepis poniżej)
Aby zrobić sos beszamelowy potrzebujemy:
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę mąki
- 1 szklankę mleka
- gałkę muszkatołową
- sól
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż zgęstnieje. Wlewamy powoli mleko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Jak jest za gęste, to dolewamy mleka. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Wykonanie Cannelloni:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy posiekany czosnek i mięso, całość podsmażamy.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.
Wlewamy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy około 10 minut. Doprawiamy wszystko do smaku pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, przyprawami, które Wam pasują.
Farsz zdejmujemy z ognia i czekamy, aż przestygnie.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Makaronowe rurki nadziewamy ostudzoną masą i układamy koło siebie w naczyniu. Tak przygotowane rurki zalewamy sosem beszamelowym i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie, posypujemy cannelloni grubą warstwą tartego sera i wstawiamy na 40 minut do piekarnika na 180 stopni.
Smacznego !