Muffinki cebulowe
Muffinki cebulowe Fot. RHCC
Wytrawne muffinki mogą być doskonałym dodatkiem do dań z grilla lub samodzielną przekąską w ciągu dnia. Nadają się zarówno na przyjęcia w domu, jak i wypady za miasto. Zapraszam do spróbowania.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
MUFFINKI CEBULOWE
Składniki:
- 125 g rozpuszczonego masła
- 3 średnie cebule
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g twardego żółtego sera
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- sól, pieprz, oregano
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na malej ilości oleju, aż będzie szklista. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Ser żółty kroimy w kostkę.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, ser żółty, ½ łyżeczki soli i przyprawy do smaku.
W drugiej misce mieszamy płynne składniki: rozpuszczone i ostudzone masło, maślankę, jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy podsmażoną cebulę.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy, aż powstanie jednolita masa (nie trzeba tego robić dokładnie ;) ).
Ciasto wkładamy do muffinkowych foremek (do 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 35 minut.
Muffinki przed pieczeniem możemy posypać słonecznikiem, dynią lub żółtym serem.
Smacznego !