Placek drożdżowy z truskawkami
Placek drożdżowy z truskawkami Fot. RHCC
Dziś wieczorem gramy z Rosją i mocno trzymamy kciuki za naszych piłkarzy :)! Aby lepiej kibicować możemy posilić się plackiem drożdżowym z truskawkami i dużą ilością kruszonki :). Polsko GOLA !!!
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI
Składniki na zaczyn:
- 32 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 500g truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy - 16 g
- 100g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie, do zaczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy je pod przykryciem na około godziny aby podwoilo swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto nam wyrasta możemy zrobić kruszonkę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy i cynamon), szybko zagniatamy, formujemy w kulkę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy wyrośnięte ciasto, a na nim układamy truskawki i wszystko posypujemy kruszonką (można zetrzeć kruszonkę na tarce o dużych oczkach). Odstawiamy ciasto na 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, aż kruszonka będzie ładnie zarumieniona.
Smacznego !