Pierożki francuskie z serowym farszem
Od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić danie, w którym można wykorzystać farsz z przepisu na pierogi ruskie. Z mini zachcianki powstały pierożki z ciasta francuskiego z serowym farszem :). Są one doskonałą przystawką i smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję podać je z czerwonym barszczykiem. Zapraszam do spróbowania :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PIEROŻKI FRANCUSKIE Z SEROWYM FARSZEM
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 200 g serka śmietankowego (Twój smak lub almette) lub zwykłego białego sera
- 50 g sera Lazur
- 1 duży, ugotowany ziemniak
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko do posmarowania pierożków
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, delikatnie solimy. Jak cebula będzie usmażona, dodajemy do niej startego na tarce, na grubych oczkach, ugotowanego ziemniaka oraz serek Lazur. Do masy dodajemy serek śmietankowy i mieszamy na gładką masę. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, najlepiej aby był grubo mielony.
Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy z niego kółka lub kwadraty. Ja robiłam pierożki z kółek, gdyż chciałam zrobić charakterystyczną dla pierogów falbankę, ale niestety podczas pieczenia falbanka zniknęła, więc chyba lepiej wykroić kwadraty.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy masę serową i zlepiamy boki, tak aby farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia. Gotowe pierożki smarujemy żółtkiem, aby nadać im ładny, zloty kolor.
Tak przygotowane pierożki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 12 – 15 minut.
Smacznego !