Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem Fot. RHCC
Po męczącym tygodniu takie śniadanko, to idealny pomysł na początek weekendu :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Składniki na zaczyn:
- 32 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 i 1/4 szklanki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 4 łyżki masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g zmielonego białego, półtłustego sera
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie, do zaczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy je pod przykryciem na około pół godziny, aby podwoiło swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy masę serową. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy z niego np. kubkiem okręgi. Z tej porcji powinno wyjść około 12 drożdżówek. Mniejszym kubkiem robimy wgłębienie na nadzienie i umieszczamy w nim masę serową.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy drożdżówki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.
Smacznego !