EkspertBudowlany.pl Portal Budowlany

Zaawansowane wyszukiwanie

Paluchy czarownicy na Halloween

Paluchy czarownicy na Halloween, fot. RHCC

Paluchy czarownicy na Halloween, fot. RHCC

W wielu krajach, nocą 31 października obchodzone jest Halloween. Również w Polsce święto to cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko wśród młodszego pokolenia. Każdy pretekst jest dobry aby zorganizować spotkanie ze znajomymi i miło spędzić czas ;). Na ten dzień proponuję zrobienie upiornych „paluchów czarownicy”. Sprawdzą się świetnie, kiedy zapukają do Waszych drzwi dzieci sąsiadów bawiące się w halloween-ową zabawę „cukierek albo psikus”. Nie obiecuję jednak, że zapukają do Was ponownie w przyszłym roku ;).

Zobacz także

Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta

Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów

Sałatka z wodorostów Sałatka z wodorostów

Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.

Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.

RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem Ciasto kruche z rabarbarem

Sezon rabarbarowy czas zacząć!

Sezon rabarbarowy czas zacząć!

Paluchy czarownicy

Jak tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam, że muszę go zrobić!

Składniki:

  •  220 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g migdałów
  •  czerwony lukier

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie kulka. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy wałeczki. Wałeczki nie powinny być grube, powinny być odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia bardzo rosną. 

Wałeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał. W miejscach, gdzie palec się zgina, robimy nożem nacięcia.

Pieczemy w 200°C 10–12 minut. Kiedy paluchy przestygną można udekorować je czerwonym lukrem. Smacznego!

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

 

Warto przeczytać:

awatar 105 3

red hot chili cooking

Komentarze

  • Feliks Feliks, 28.09.2013r., 15:32:40 mniam
  • Indah Indah, 12.06.2015r., 06:51:36 Zrobili aferę nie wiadomo z czego. Każdemu się zdzraa i jakoś na codzień nikt nie woła o pomstę do nieba, gdy idąc ulicą usłyszy podobne lub gorsze wyrażenia. No ale kiedy robi to ktoś bardziej znany niż przykładowo p. Kowalski pod Biedronką to już jest coś. Śmieszą mnie wypowiedzi osf3b twierdzących, że nie przystoi, że prostak z niego itp. Nagle każdy robi z siebie świętą krowę , wiedząc doskonale do czego sam na codzień jest zdolny.Wiem jakie warunki panują podczas wspf3łpracy z ludźmi, trwającej przykładowo dłużej niż dajmy na to miesiąc. Czy zatem jeśli do swojego pracownika stwierdzę nawet przy kimś obcym dobra, wyjdź już albo macie to k zrobić już teraz natentychmiast to czy to jest coś złego? A może by się ktoś zastanowił nad tym, czy właśnie tego rodzaju relacje na luzie i z przymrużeniem oka są u nich codziennością? Niekoniecznie to, że nam się wydaje, że ktoś kogoś obraża musi się rf3wnać z poglądami na ten temat osf3b bezpośrednio w to zaangażowanych Pozdro
  • Ahron Ahron, 14.06.2015r., 12:55:30 Kilka faktf3w, ktf3re przed momentem poiwterdziłem u koleżanki, ktf3ra jest redaktorem w TVN24:- nagranie powstało ponad miesiąc temu, do wczoraj krążyło wyłącznie po firmie (na początku wyłącznie w formie audio)- nie jest tajemnicą, że Kamil Durczok klnie jak szewc :) takie sytuacje jak ta na powyższych filmach są na Wiertniczej na porządku dziennym (chociaż nieczęsto zdarzają się tuż przed nagraniem, przy feralnym stole ;)- nie jest to żadna akcja wirusowa

Powiązane

RHCC - Gosia Semenowicz Krewetki z suszonymi pomidorami

Krewetki z suszonymi pomidorami Krewetki z suszonymi pomidorami

Na szybki i wykwintny obiad :).

Na szybki i wykwintny obiad :).

RHCC - Gosia Semenowicz Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów.

Kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów.

RHCC - Gosia Semenowicz Karpatka z musem

Karpatka z musem Karpatka z musem

Karpatka, to znane i popularne ciasto, dlatego postanowiłam je odrobinę zmodyfikować i dodałam mus jabłkowy :)

Karpatka, to znane i popularne ciasto, dlatego postanowiłam je odrobinę zmodyfikować i dodałam mus jabłkowy :)

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z pieczoną marchewką

Sałatka z pieczoną marchewką Sałatka z pieczoną marchewką

Ciekawa sałatka do mięs i ryb.

Ciekawa sałatka do mięs i ryb.

RHCC - Gosia Semenowicz Kotleciki rybne

Kotleciki rybne Kotleciki rybne

Proste i szybkie w przygotowaniu :)

Proste i szybkie w przygotowaniu :)

RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto z masą karmelową i malinami

Ciasto z masą karmelową i malinami Ciasto z masą karmelową i malinami

Słodka masa karmelowa i maliny, to pyszne połączenie :)

Słodka masa karmelowa i maliny, to pyszne połączenie :)

RHCC - Gosia Semenowicz Bananowy ryż

Bananowy ryż Bananowy ryż

Ryż na słodko. Smaczny i pożywny deser.

Ryż na słodko. Smaczny i pożywny deser.

RHCC - Gosia Semenowicz Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy Sernik kajmakowy

Ten sernik na pewno pojawi się na moim stole wielkanocnym :)

Ten sernik na pewno pojawi się na moim stole wielkanocnym :)

RHCC - Gosia Semenowicz Rolada z jajkami i łososiem

Rolada z jajkami i łososiem Rolada z jajkami i łososiem

A może jajka w cieście francuskim :)?

A może jajka w cieście francuskim :)?

RHCC - Gosia Semenowicz Spaghetti z klopsami

Spaghetti z klopsami Spaghetti z klopsami

Po Świątecznym ucztowaniu warto zrobić lekkie danie obiadowe. Klopsy zamiast obsmażać na oleju, ugotujcie, w takiej wersji będą lżejsze i smaczniejsze :).

Po Świątecznym ucztowaniu warto zrobić lekkie danie obiadowe. Klopsy zamiast obsmażać na oleju, ugotujcie, w takiej wersji będą lżejsze i smaczniejsze :).

RHCC - Gosia Semenowicz Leniwe pierogi

Leniwe pierogi Leniwe pierogi

Smaki z dzieciństwa. Czasami warto do nich powrócić :)

Smaki z dzieciństwa. Czasami warto do nich powrócić :)

RHCC - Gosia Semenowicz Racuchy z jablkami

Racuchy z jablkami Racuchy z jablkami

Smaki dzieciństwa cz.2 :)

Smaki dzieciństwa cz.2 :)

RHCC - Gosia Semenowicz Sos marchewkowy do mięs

Sos marchewkowy do mięs Sos marchewkowy do mięs

Słodko-ostry sos marchewkowy. Idealny do pieczonego kurczaka.

Słodko-ostry sos marchewkowy. Idealny do pieczonego kurczaka.

RHCC - Gosia Semenowicz Mięsne palmiery

Mięsne palmiery Mięsne palmiery

Zazwyczaj palmiery robi się na słodko z cukrem i cynamonem, ale ja postanowiłam zrobić z nich wytrawną przystawkę z mięsem.

Zazwyczaj palmiery robi się na słodko z cukrem i cynamonem, ale ja postanowiłam zrobić z nich wytrawną przystawkę z mięsem.

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z amarantusem

Sałatka z amarantusem Sałatka z amarantusem

Ziarno amarantusa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest ceniony za swoje unikalne właściwości, takie jak: źródło białka, witaminy B6, kwasu foliowego, jak i wielu składników mineralnych. Dzisiaj...

Ziarno amarantusa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest ceniony za swoje unikalne właściwości, takie jak: źródło białka, witaminy B6, kwasu foliowego, jak i wielu składników mineralnych. Dzisiaj proponuję szybką, orzeźwiającą sałatkę z amarantusa.

RHCC - Gosia Semenowicz Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin Ziemniaki gratin

Można je podać jako samodzielne danie z sałatą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.

Można je podać jako samodzielne danie z sałatą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.

RHCC - Gosia Semenowicz Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Szybkie i efektowne danie :)

Szybkie i efektowne danie :)

RHCC - Gosia Semenowicz Muffiny bananowe z żurawiną

Muffiny bananowe z żurawiną Muffiny bananowe z żurawiną

Co z robić z dojrzałymi bananami? Muffiny :)!

Co z robić z dojrzałymi bananami? Muffiny :)!

RHCC - Gosia Semenowicz Puszysta PIZZA

Puszysta PIZZA Puszysta PIZZA

Jeżeli tak jak ja lubicie pizze na grubym cieście, to jest to przepis dla Was :). Najlepiej zrobić ją w dużej, prostokątnej formie, gdyż bardzo rośnie.

Jeżeli tak jak ja lubicie pizze na grubym cieście, to jest to przepis dla Was :). Najlepiej zrobić ją w dużej, prostokątnej formie, gdyż bardzo rośnie.

RHCC - Gosia Semenowicz Kremowy pęczak

Kremowy pęczak Kremowy pęczak

Do tego gotowane lub surowe warzywa i mamy pełnowartościowy posiłek.

Do tego gotowane lub surowe warzywa i mamy pełnowartościowy posiłek.

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z amarantusem i tofu

Sałatka z amarantusem i tofu Sałatka z amarantusem i tofu

Lekka i szybka sałatka np. do pracy.

Lekka i szybka sałatka np. do pracy.

RHCC - Gosia Semenowicz Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi

Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi

Chlebek prosty do wykonania. Idealny dla osób na diecie bezmlecznej.

Chlebek prosty do wykonania. Idealny dla osób na diecie bezmlecznej.

RHCC - Gosia Semenowicz Biscotti z morelą i żurawiną

Biscotti z morelą i żurawiną Biscotti z morelą i żurawiną

Tradycyjne włoskie ciasteczka.

Tradycyjne włoskie ciasteczka.

RHCC - Gosia Semenowicz Wątróbka w sosie malinowym

Wątróbka w sosie malinowym Wątróbka w sosie malinowym

Delikatna wątróbka w pysznym sosie.

Delikatna wątróbka w pysznym sosie.

Najnowsze produkty i technologie

Bauder Polska BauderGREEN – dach retencyjny

BauderGREEN – dach retencyjny BauderGREEN – dach retencyjny

Ciągły rozwój miast wymusza zmianę podejścia do gospodarki wodami opadowymi. Na terenach zurbanizowanych, także z uwagi na zmiany klimatu, musimy się mierzyć z obfitymi opadami i pojawiającymi się nagle...

Ciągły rozwój miast wymusza zmianę podejścia do gospodarki wodami opadowymi. Na terenach zurbanizowanych, także z uwagi na zmiany klimatu, musimy się mierzyć z obfitymi opadami i pojawiającymi się nagle dużymi masami wody. Kolejne wyzwania to fale upałów i coraz częściej występujące susze. Z jednej strony należy więc sprawnie odprowadzać wodę z powierzchni nieprzepuszczalnych, takich jak chodniki, ulice czy dachy, z drugiej zaś zapewnić odpowiednią ilość wody do podlewania terenów zielonych oraz...

CREATON Polska sp. z o.o. Nowość na rynku – membrana SolidBLACK+ o wyjątkowych parametrach i wytrzymałości

Nowość na rynku – membrana SolidBLACK+ o wyjątkowych parametrach i wytrzymałości Nowość na rynku – membrana SolidBLACK+ o wyjątkowych parametrach i wytrzymałości

SolidBLACK+ to funkcjonalna membrana na dach i elewację, składająca się z trzech odpornych warstw polipropylenowych. Wysoka paroprzepuszczalność, zwiększona wytrzymałość mechaniczna i możliwość stosowania...

SolidBLACK+ to funkcjonalna membrana na dach i elewację, składająca się z trzech odpornych warstw polipropylenowych. Wysoka paroprzepuszczalność, zwiększona wytrzymałość mechaniczna i możliwość stosowania na pełnym deskowaniu umożliwiają stworzenie z niej funkcjonalnej warstwy wstępnego krycia.

Austrotherm Dlaczego warto ocieplać dom?

Dlaczego warto ocieplać dom? Dlaczego warto ocieplać dom?

Przy wysokim poziomie cen nośników energii i prognozowanym dalszym ich wzroście, coraz większego znaczenia nabiera kontrolowanie ilości zużycia energii w gospodarstwach domowych. Koniecznością staje się...

Przy wysokim poziomie cen nośników energii i prognozowanym dalszym ich wzroście, coraz większego znaczenia nabiera kontrolowanie ilości zużycia energii w gospodarstwach domowych. Koniecznością staje się minimalizowanie strat ciepła. Ocieplenie domu pomaga zredukować koszty konsumowanej energii, a co również istotne – utrzymać przytulne ciepło w jego wnętrzu.

Austrotherm Ocieplenie domu energooszczędnego

Ocieplenie domu energooszczędnego Ocieplenie domu energooszczędnego

Dom energooszczędny to dom, który charakteryzuje się bardzo niskim zapotrzebowaniem na energię, co pozwala oszczędzić na kosztach eksploatacji oraz chronić środowisko. Do jego budowy wykorzystuje się technologie...

Dom energooszczędny to dom, który charakteryzuje się bardzo niskim zapotrzebowaniem na energię, co pozwala oszczędzić na kosztach eksploatacji oraz chronić środowisko. Do jego budowy wykorzystuje się technologie i materiały, które pomagają uzyskać odpowiednią klasę energooszczędności, zgodnie z obowiązującymi warunkami technicznymi, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Wymagania określone w tym rozporządzeniu, obowiązują od stycznia 2021 r. i są bardzo restrykcyjne. Obligują uczestników...

Austrotherm Biały czy szary – jaki styropian wybrać do ocieplenia domu?

Biały czy szary – jaki styropian wybrać do ocieplenia domu? Biały czy szary – jaki styropian wybrać do ocieplenia domu?

Ocieplenie domu styropianem to popularny w Polsce sposób termoizolacji. Przy ociepleniu domu ważne jest fachowe wykonanie prac i jakość samego styropianu. Dowiedz się, jaki styropian wybrać i czy do ocieplenia...

Ocieplenie domu styropianem to popularny w Polsce sposób termoizolacji. Przy ociepleniu domu ważne jest fachowe wykonanie prac i jakość samego styropianu. Dowiedz się, jaki styropian wybrać i czy do ocieplenia domu styropianem lepiej zastosować ten tradycyjny biały czy może grafitowy.

Marcin Feliks Dział doradztwa technicznego Austrother Budownictwo zrównoważone realizowane przy użyciu styropianu z oferty firmy Austrotherm

Budownictwo zrównoważone realizowane przy użyciu styropianu z oferty firmy Austrotherm Budownictwo zrównoważone realizowane przy użyciu styropianu z oferty firmy Austrotherm

Dane z raportów ONZ za 2020 r. wskazują, że budynki odpowiadają za prawie 40% światowych emisji dwutlenku węgla (2020 Global Status Report for Buildings and Construction: Towards a Zero emision, Efficient...

Dane z raportów ONZ za 2020 r. wskazują, że budynki odpowiadają za prawie 40% światowych emisji dwutlenku węgla (2020 Global Status Report for Buildings and Construction: Towards a Zero emision, Efficient and Resilient Buildings and Construction Sector). Niecałe 30% to tzw. operacyjny ślad węglowy, czyli taki, który powstaje w trakcie eksploatacji budynków, pozostałe 10% dotyczy zużycia energii niezbędnej do pozyskania surowców, produkcji materiałów budowlanych, ich zabudowy i późniejszej rozbiórki,...

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - Ekspertbudowlany.pl



Facebook     Instagram     Twitter     YouTube

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.ekspertbudowlany.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.ekspertbudowlany.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.