Letnie Ratatouille
Letnie Ratatouille Fot. RHCC
Bakłażany, cukinie, papryki… właśnie teraz mamy je w nieograniczonych ilościach i powinniśmy z tego korzystać :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
LETNIE RATATOUILLE
Składniki na 8 porcji:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany (około 0,7kg)
- 5 średniej wielkości cebul
- 3 papryki (ja użyłam 2 czerwone i 1 zieloną)
- 4 małe cukinie
- 5 średnich pomidorów
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku lub kilka gałązek świeżego
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Do tej potrawy sprawdza się idealnie duża i głęboka patelnia albo garnek.
W pierwszej kolejności smażymy cebulę na oliwie do momentu, aż zacznie się powoli przyrumieniać. Smażymy cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy bakłażany. Mieszamy tak, aby każdy kawałek miał szansę zetknąć się z oliwą. Smażymy około 10 minut.
Dodajemy paprykę i zmniejszamy ogień, aby papryka mogła puścić sok.
Następnie dodajemy cukinię i smażymy około 10 minut.
Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (ja nie usuwam skórki ani gniazd nasiennych) i przyprawy i podgrzewamy tak długo, aż pomidory puszczą sok.
Aby uwydatnić smak pomidorów możemy dodać 1 płaską łyżeczkę cukru :).
Nakrywamy warzywa pokrywką i dusimy jeszcze z 10 minut, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Ratatouille może być dodatkiem do dania głównego lub stanowić samodzielny posiłek.
Jak wyjdzie Wam za dużo, to zawsze nadmiar można zamrozić i mieć na tak zwaną „czarną godzinę” :).
Smacznego !