Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe Fot. RHCC
Pierwszy raz robiłam to ciasto, ale już teraz wiem, że będę wracała do niego często :) Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i nie za słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień :) Do tego przepisu dodałam nektarynki, ale można użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTO JOGURTOWE
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego pełnotłustego
- 1 szklanka cukru
- duża szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 2 niecałe szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z jednej cytryny
- 450 g dowolnych owoców (ja użyłam nektarynek).
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza blachę, żeby można go było wyjąć razem z ciastem.
Jogurt mieszamy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy olej.
Wbijamy jajko, mieszamy i wbijamy drugie jajko, starannie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę łączymy z masą jogurtową. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, ciągnąc za papier do pieczenia, a następnie kładziemy na czymś płaskim aby ostygło.
Gdy ostygnie, przykrywamy je folia aluminiową – nie wkładamy do plastikowego pojemnika, czy torebki, bo za bardzo rozmięknie.
Smacznego!