Faszerowany bakłażan
Faszerowany bakłażan Fot. RHCC
Bakłażany "wchłaniają" każdą ilość tłuszczu, dlatego zamiast smażyć lepiej je grillować lub piec w piekarniku.Dzisiejsze danie można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
FASZEROWANY BAKŁAŻAN Składniki:
- 2 mięsiste bakłażany
- 1 duża cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- sól, pieprz
Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Bakłażany kroimy na pół i układamy na lekko natłuszczonej blaszce w piekarniku, skórką do góry. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy bakłażany z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek siekamy, a cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę.
Czosnek, cebulę i paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem.
Z bakłażanów wydrążamy środek, tak aby zostawić 0,5 cm miąższu od skórki. Miązsz kroimy w kostkę i dodajemy do podsmazonych warzyw, całość mieszamy.
Do warzyw dodajemy wcześniej przygotowany kuskus mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów i zapiekamy 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Smacznego !