Pasztet z cukini
Pasztet z cukini Fot. RHCC
Ten pasztet był hitem poprzednich wakacji, ale i teraz całkiem dobrze sobie radzi :) Mi najbardziej smakuje pokrojony w grube plastry i podsmażony na niewielkiej ilości tłuszczu. Koniecznie spróbujcie!
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Składniki na 2 keksówki 10x20 cm (lub jedną dłuższą):
- 3 młode cukinie (ok 600 - 700 g)
- 250 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- 1 pełna szklanka kaszy manny (można dodać 3/4 szkl czerwonej soczewicy, jeżeli akurat nie macie kaszy pod ręką)
- ½ szklanki prażonego słonecznika
- sól, pieprz (ewentualnie swoje ulubione przyprawy)
Cukinię ucieramy razem ze skórką na najgrubszych oczkach tarki i odciskamy z soku na sicie. Na tych samych oczkach ucieramy pieczarki (ja pieczarki pokroiłam w plasterki), marchewki, ser i cebulę.
Łączymy składniki ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jajka, słonecznik i kaszę (lub soczewicę). Całą masę dokładnie mieszamy.
Keksówki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (nadmiar folii/papieru zakładamy na brzegach foremek).
Masę przekładamy do foremek. Pasztet nie urośnie, więc nie musimy się obawiać, że jeśli damy go za dużo, to wycieknie.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Smacznego!