Makaron z kurczakiem w sosie rokpolowym
Makaron z kurczakiem w sosie rokpolowym Fot. RHCC
Danie to jadłam w pewnej restauracji i tak mi posmakowało, że postanowiłam je odtworzyć :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE ROKPOLOWYM
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 80 g sera Rokpol - polski ser pleśniowy wzorowany na francuskim serze Roquefort
- duża pierś z kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 7 sztuk suszonych pomidorów
- zielona pietruszka
- wyciśnięte 2 ząbki czosnku
- można dodać również czarne oliwki
- pieprz, słodka papryka, trochę chili
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki i marynujemy w przyprawach, czosnku i oliwie. Najlepiej pozostawić tak kurczaka na całą noc, ale jak nie mamy czasu wystarczy marynować 20 minut.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka podsmażamy około 5 minut, aż będzie miękki i zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni rozpuszczamy pokruszony ser pleśniowy, mieszamy aby się nie przypalił. Do rozpuszczonego sera dodajemy śmietanę, pokrojone suszone pomidory i oliwki, mieszamy.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy kurczaka, pieprzymy i dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, podajemy z makaronem.
Smacznego !