Cukiniowy przekładaniec
Cukiniowy przekładaniec Fot. RHCC
Tak przygotowana cukinia może być miłym wspomnieniem minionego lata kiedy za oknem szaro i zimno.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CUKINIOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 kostka rosołowa
- 150g białego sera
- 100g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
- 50g rokpola
- 1 pęczek rzodkiewek lub szczypiorku
- pieprz i sól do smaku
W garnku lub na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę rosołową w 0,5 litra wody.
Cukinie kroimy w podłużne plastry.
Gdy woda zacznie się gotować, wkładamy plastry cukinii i chwilę gotujemy (ok. 5 minut), aż cukinia zmięknie. Wyciągamy plastry z wody i czekamy, aż ostygną.
Wszystkie sery wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Doprawiamy serem i pieprzem do smaku. Rzodkiewkę kroimy w kostkę i dodajemy do serów, mieszamy.
Podłużne naczynie wykładamy folia spożywczą, tak aby wystawała za brzegi.
Na dno układamy plastry cukinii, następnie masa serowa, znowu cukinia, masa serowa i na koniec - cukinia.
Wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, a następnie podajemy :).
Plaster przekładańca na talerzu można delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Smacznego !