Lasagne warzywna
Lasagne warzywna Fot. RHCC
Pysznie smakuje i efektownie wygląda :). Tym razem proponuję danie bezmięsne, gdyż takie również powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
LASAGNE WARZYWNA
Składniki dla 3-4 osób:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w całości
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2-3 małe cukinie
- 200g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i cukinię kroimy w półplasterki.
Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, cebulę i marchewkę i podsmażamy około 10 minut ciągle mieszając. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż warzywa będą lekko twarde.
Pomidory z puszki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i tymiankiem.
200g przecieru pomidorowego dodajemy do warzyw i chwilę podgrzewamy.
Pozostały przecier pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy solą, pieprzem i bazylia i delikatnie podgrzewamy.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy 2-3 łyżki ciepłego przecieru z rondelka i rozprowadzamy po dnie.
Na przecierze układamy 3 płaty lasagne i przykrywamy porcją ciepłych warzyw. Na warzywa układamy kolejne 3 płaty lasagne i na to resztę warzyw. Na ostatnią porcję warzyw układamy lasagne i zalewamy resztą sosu pomidorowego z rondelka.
Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na 30-40 minut, aby makaron zmiękł i przesiąkł sosem z warzyw.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lasagne posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut na 180-190 stopni.
Smacznego !