Tort bananowo-śmietanowy
Tort śmietanowo-bananowy Fot. RHCC
Tort ten powstał w oparciu o dwa przepisy i uważam, że wyszedł bardzo dobry i godny polecenia :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORT BANANOWO-ŚMIETANOWY
Składniki na ciasto:
- 3 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
W misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i mieszamy.
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
Całość dobrze mieszamy.
Ciasto wkładamy do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C. Czekamy, aż ciasto wystygnie. Jak za bardzo wyrosło na środku, to ścinamy górę.
Ciasto kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na krem:
- 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 16g cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Żelatynę mieszamy z letnim mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po upływie około 30 minut mieszaninę podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Płyn musi być jednolity.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem waniliowym.
Powoli, cienką strużką wlewamy przestudzoną masę żelatynową.
Kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na krem śmietanowy można wyłożyć owoce (np. ananasa, wiśnie itp.).
Pozostałym kremem smarujemy tort z wierzchu.
Możemy posypać startą czekoladą dla dekoracji.
Gotowy tort wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego !