ZUPA KREM Z MARCHEWKI I MLEKA KOKOSOWEGO
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 250 ml mleka kokosowego
- 8 g obranego świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- świeżo zmielony pieprz
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż
będzie szklista.
Dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Dusimy 5 minut, a następnie dodajemy
mleko kokosowe i pokrojoną w kostkę marchew.
Gotujemy, aż marchew będzie miękka.
Miksujemy zupę na gładkie purée.
Doprawiamy do smaku kminkiem, curry i pieprzem.
Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy do niej trochę wody.
Ja nie dodawałam soli, ale jeżeli ktoś czuje taką potrzebę, to oczywiście można :).
Smacznego !
red hot chili cooking
ZOBACZ TAKŻE INNE NIETUZINKOWE PRZEPISY KULINARNE >>> |
Zupa krem z marchewki i mleka kokosowego fot. RHCC |