Czosnkowa karkówka
Czosnkowa karkówka Fot. RHCC
Karkówka z dużą ilością czosnku, to jest to co lubię :). Aromatyczne mięso, do tego pieczone ziemniaki i mamy pyszny obiad.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CZOSNKOWA KARKÓWKA
Składniki:
- 1kg karkówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 400g brukselki
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- pieprz, sól, czerwona słodka papryka, majeranek
Karkówkę nacieramy marynatą z: oliwy, czosnku, pieprzu, soli, czerwonej słodkiej papryki, majeranku i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przekładamy karkówkę wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojone w słupki warzywa (marchewka, seler, por) i wkładamy na godzinę (lub dłużej) do piekarnika - 190 stopni.
Brukselkę płuczemy i dusimy na głębokiej patelni z odrobiną wody, masła i soli, aż będzie lekko miękka.
Upieczoną karkówkę kroimy w plastry, układamy na warzywach i posypujemy brukselką.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego !