Naleśniki z kurczakiem i soczewicą
Naleśniki z kurczakiem i soczewicą Fot. RHCC
Dziś proponuję naleśniki z pikantnym nadzieniem. Przyznam się, że farsz powstał spontanicznie, z produktów, które akurat miałam w lodówce :). Wyszedł tak dobry, że postanowiłam umieścić go na blogu.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ
Składniki na nadzienie (dla 4 osób):
- 1 większa pierś z kurczaka lub upieczony/ugotowany kurczak (ok 300g) - pozostałość z poprzedniego obiadu
- 50g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ugotowane marchewki (ja miałam z zupy, którą wcześniej ugotowałam)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- pieprz, sól
Soczewicę wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut, aż będzie miękka.
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku. Jak używamy kurczaka z poprzedniego obiadu, to dzielimy go na mniejsze części.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż będzie złocista.
Do cebuli dodajemy pokrojoną (wcześniej ugotowaną) w plasterki marchewkę oraz kurczaka i ugotowaną soczewicę.
Doprawiamy koncentratem pomidorowym i ketchupem oraz pieprzem i ulubionymi przyprawami. Jak farsz jest za gęsty można dodać trochę wody. Całość mieszamy i farsz do naszych naleśników jest gotowy.
Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych naleśników i zwijamy lub składamy na pół. Tak przygotowane naleśniki są gotowe do jedzenia, ale można je również podsmażyć lub posypać żółtym serem i podpiec w piekarniku.
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
Składniki na naleśniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- ½ szkl. wody
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Jest to przepis podstawowy, z którego wychodzi ok. 15 sztuk naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta należy dodać mleka lub wody, jak za rzadka mąki. Konsystencja powinna być gęstej śmietany.
Jajka należy roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na 30min. Smażyć na małej patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Ja z reguły pierwsze dwa naleśniki smażę na małej ilości oleju, a później na suchej patelni.
Smacznego !