Karpatka z musem
Karpatka, to znane i popularne ciasto, dlatego postanowiłam je odrobinę zmodyfikować i dodałam mus jabłkowy :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
KARPATKA Z MUSEM
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
Masło rozpuszczamy w garnuszku z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy mąkę i ucieramy do powstania gęstej, bezgrudkowej masy. Studzimy.
Gdy masa ostygnie, wbijamy do niej jajka i dokładnie miksujemy. Powinno powstać gładkie, bezgrudkowe ciasto. Dzielimy je na 2 części.
Blachę lub tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Tak samo pieczemy drugą część ciasta. Studzimy.
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 130 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 300 g masła, w temperaturze pokojowej + 30g cukru
- + 400g musu jabłkowego
2 szklanki mleka należy zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną, a następnie wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń. Mieszamy aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło oraz dodatkowy cukier ucieramy do powstania białej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo budyń, miksując po każdym dodaniu.
Na jeden upieczony wcześniej płat ciasta wykładamy ½ musu jabłkowego, następnie ½ kremu budyniowego, potem znowu mus i na koniec krem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !