Ciasto z masą karmelową i malinami
Ciasto z masą karmelową i malinami Fot. RHCC
Słodka masa karmelowa i maliny, to pyszne połączenie :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTO Z MASĄ KARMELOWĄ I MALINAMI
Składniki na ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
W jednej misce łączymy mąkę, proszek i cukier.
W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko, dokładnie mieszamy.
Składniki obu misek mieszamy ze sobą. Powstałe ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej tortownicy i pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 200g masy krówkowej
- 250g mascarpone
- 100g śmietany 36%
Wszystkie składniki muszą być schłodzone (około 12h w lodówce).
Przekładamy je do miski i ubijamy na największych obrotach, aż powstanie gęsty krem.
Dodatkowo:
- Ok. 200g malin
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
Maliny przekładamy na głęboki talerz.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale używamy połowę podanej ilości wody.
Galaretką zalewamy maliny i czekamy, aż lekko stężeje.
Upieczone ciasto kroimy na połowę.
Przekładamy ½ kremu, nakładamy drugą część ciasta i na górnej części rozsmarowujemy pozostały krem karmelowy.
Na samej górze, łyżką nakładamy galaretkę z malinami.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego !