Torcik sernikowy
Torcik sernikowy Fot. RHCC
Podstawę torciku stanowi sernik 3-składnikowy. Górę natomiast pianka z bitej śmietany i mascarpone. Polecam z borówkami lub malinami.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORCIK SERNIKOWY
Składniki:
- 3 jajka
- 120g kremowego serka (ja użyłam Twój Smak z Piątnicy)
- 120g białej czekolady
- 200g śmietany kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- borówki lub maliny
Najpierw zaczynamy od upieczenia spodu sernikowego.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na dolnym ruszcie piekarnika ustawiamy foremkę z wodą, aby parowała jak będziemy piec sernik.
Do ostudzonej, rozpuszczonej czekolady dodajemy serek oraz żółtka i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodajemy ½ ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i ponownie delikatnie mieszamy.
Natłuszczamy foremkę, w której będziemy piec i wkładamy do niej masę serową.
Sernik pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i ponownie pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder, mieszamy. Do śmietany dodajemy mascarpone i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę. Śmietankową masę wykładamy na przestudzony spód sernikowy. Posypujemy owocami. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego !