Naleśniki z szynką, serem i ...
Naleśniki z szynką, serem i ... Fot. RHCC
Po świątecznym przejedzeniu warto zjeść coś lekkiego, dlatego naleśniki mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
NALEŚNIKI Z SZYNKĄ, SEREM I …
Składniki na naleśniki (12 sztuk lub więcej):
- 2 szkl. mąki
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWYMasa naleśnikowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeżeli masa wyjdzie za gęsta należy dodać mleka, jak za rzadka mąki.
Jajka należy roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na 30min.
Smażyć na małej patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Ja z reguły pierwsze dwa naleśniki smażę na małej ilości oleju, a później na suchej patelni.
Składniki na farsz:
- 12 plasterków szynki drobiowej
- 12 plasterków żółtego sera
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki serka śmietankowo – chrzanowego (np. typu Almette)
Umyte pieczarki ścieramy na tarce z dużymi oczkami i podsmażamy na suchej patelni ok. 2 minuty ciągle mieszając. Do pieczarek dodajemy serek chrzanowy, mieszamy i doprawiamy do smaku np. pieprzem.
Na wcześniej przygotowany naleśnik kładziemy: plaster szynki, plaster żółtego sera i 2 łyżeczki farszu pieczarkowo – serowego. Naleśnik zwijamy w rulon i zapiekamy w piekarniku lub podsmażamy na patelni.
Smacznego !