Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe Fot. RHCC
Delikatne, puszyste, najlepsze jeszcze ciepłe :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ROGALIKI DROŻDŻOWE
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g świeżych drożdży
- słoik dżemu
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, mąkę oraz roztopione, przestudzone masło.
Wyrabiamy gładkie, luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich wałkujemy na stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!