Tortille z jarmużem i krewetkami
Tortille z jarmużem Fot. RHCC
Tak przygotowane tortille mogą być podane jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORTILLE Z JARMUŻEM I KREWETKAMI
Składniki:
- 250g krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 400g jarmużu
- 3-4 łyżki śmietany
- 4 plastry żółtego sera
- 4 tortille
- sól, pieprz
Krewetki obieramy i czyścimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy czosnek i delikatnie podsmażamy.
Następnie dodajemy krewetki i smażymy około 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni.
Patelni nie myjemy, a rozpuszczamy na niej resztkę masła i oliwy oraz pozostały czosnek, lekko podsmażamy.
Jarmuż płuczemy i kroimy na mniejsze części, wkładamy na patelnię. Dusimy na małym ogniu, aż będzie miękki, doprawiamy. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę.
Na tortillę wykładamy plaster żółtego sera, na to jarmuż i kilka krewetek. Zawijamy w rulon. Tak postępujemy z każdą tortillą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut. Można podać z sosem pomidorowym.
Smacznego !