Warzywna zapiekanka
Warzywna zapiekanka Fot. RHCC
W zapiekankach piękne jest to, że możemy użyć do nich to co lubimy i co akurat mamy pod ręką :). Zawsze się udają i wszystkim smakują.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
WARZYWNA ZAPIEKANKA
Składniki dla 4 osób:
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 200g śmietany 30%
- 2-3 jajka
- 150g żółtego sera
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja dodałam trochę gałki muszkatołowej)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Układamy je na blaszce, tak aby przykryły całe dno. Delikatnie solimy i pieprzymy, ja dodatkowo posypałam ziemniaki gałką muszkatołową.
Marchewkę i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Doprawiamy do smaku. Warzywa mieszamy i smażymy do momentu, aż będą półtwarde.
Cukinię i pieczarki kroimy w plasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem.
Na wcześniej ułożone ziemniaki kładziemy cebulę i marchewkę, a następnie cukinię i pieczarki. Całość zalewamy śmietaną z jajkami i posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 stopni na 35-40 minut.
Smacznego !