Sernik na orzechowym spodzie
Sernik na orzechowym spodzie; Fot. RHCC
Sernik ten powstał z połączenia dwóch przepisów i wyszedł prawie idealny. Piszę „prawie”, gdyż w świątecznym pośpiechu użyłam za dużej foremki i wyszedł płaski. W smaku jest delikatny, kremowy, a orzechowy spód tworzy zgrany duet z warstwa serową. Warto spróbować !
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE
Składniki na orzechowy spód:
- 2/3 szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (25x25cm) i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
- 725 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwu- lub trzykrotnie
- 200 g cukru
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
W misce mieszamy mikserem twaróg z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie sok z cytryny i krótko miksujemy.
Śmietanę kremówkę delikatnie ubijamy (powinna być lekko puszysta). Białka ubijamy na sztywno.
Ubitą kremówkę i białka dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przestudzony, orzechowy spód. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC.
Smacznego !