Schab z owocami w majeranku
Schab z owocami w majeranku Fot. RHCC
Tak przygotowany schab można podać na wielkanocne śniadanie lub na obiad. Zapraszam :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SCHAB Z OWOCAMI W MAJERANKU
Składniki:
- 1 ładny kawałek schabu bez kości
- morele i śliwki
- musztarda (ja użyłam miodowej)
- majeranek
- pieprz, sól
- 2 marchewki (niekoniecznie)
Schab osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Ostrym nożem, na środku schabu, robimy dwa otwory. W jeden otwór wkładamy morele, w drugi śliwki. Aby owoce „weszły” do końca schabu, możemy pomóc sobie końcówką długiej, drewnianej łyżki.
Na talerz wysypujemy majeranek.
Schab nacieramy grubą warstwą musztardy i tak przygotowane mięso obtaczamy w majeranku.
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą i układamy obrane marchewki pokrojone na duże kawałki. Na marchewki kładziemy schab, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na godzinę (lub więcej w zależności od wielkości schabu) na 190 stopni.
Schabu nie trzeba piec na marchewkach, można bez, ale ja tak lubię :).
Pieczone marchewki można zawsze wykorzystać do sałatki lub zjeść :).
Smacznego !