Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki Fot. RHCC
„Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty…” - śpiewał Marek Grechuta. I wiosna w końcu zawitała do nas :). Z tej okazji postanowiłam przygotować małe, bezmięsne kotleciki z ciecierzycy. Proste i szybkie w wykonaniu :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
KOTLECIKI Z CIECIORKI
Składniki na 12 – 14 sztuk:
- 2 puszki cieciorki (dostępna w każdym większym markecie)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 jako
- 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- olej do smażenia
Cieciorkę odsączamy z zalewy i przekładamy do dużej miski. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy 3 zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do masy.
Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy.
Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą złociste.
Usmażone kotlety odsączamy na papierowym ręczniku, pozbywając się nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podałam z sosem jogurtowym i z kuskusem.
Smacznego !