Karkówka w sosie morelowo-jabłkowym
Karkówka w sosie morelowo-jabłkowym Fot. RHCC
Dzisiaj chciałam życzyć Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy, suto zastawionych stołów i jak najmilszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
KARKÓWKA W SOSIE MORELOWO-JABŁKOWYM
Składniki:
- 1 ładny kawałek karkówki
- suszone morele
- 3 jabłka
- ocet balsamiczny
- tymianek, słodka papryka
- pieprz, sól
Karkówkę osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką.
Mięso wkładamy do garnka i polewamy octem balsamicznym. Zostawiamy na 1-2 godziny.
Jabłka obieramy i kroimy na duże części.
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą i układamy jabłka oraz suszone morele.
Na owoce kładziemy zamarynowaną karkówkę, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5h (lub więcej w zależności od wielkości) na 190 stopni.
Po upieczeniu, wyjmujemy karkówkę, a powstały sos miksujemy.
Sos można jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Smacznego !