Ciasto jogurtowe z kremem
Ciasto jogurtowe z kremem Fot. RHCC
Na weekend proponuję szybkie, lekkie i wilgotne ciasto jogurtowe z kremem i dżemem.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTO JOGURTOWE Z KREMEM
Składniki:
- ok. 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 jajko
- duży jogurt naturalny (ok. 300 g)
- 200 g drobnego cukru
- ok. 120 ml oleju roślinnego
Na krem:
- 200g serka Philadelfia lub Twój Smak śmietankowy
- 50g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g dżemu truskawkowego
Ciasto:
Suche składniki łączymy ze sobą: mąka, proszek, sodę, sól i cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jogurt, jajko i olej.
Suche i mokre składniki mieszamy razem, aby powstała jednolita masa.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w 190 stopniach lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem: Serek, masło i cukier puder miksujemy na gładki krem.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jednej części rozsmarowujemy krem, na drugiej dżem i łączymy dwie połówki ciasta.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !