Ciastka z 4 składników
Ciastka z 4 składników Fot. RHCC
Przepis na te ciastka pochodzi z książki Nigelli Lawson „How to be..”. Pyszne, kakaowe, kruche… Jeżeli nie uwzględnimy proszku do pieczenia i sody oczyszczonej (w oryginale jest mąka samorosnąca – self-rasing flour), to do ich przygotowania potrzebne są 4 składniki :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTKA Z 4 SKŁADNIKÓW
Składniki:
- 250g masła
- 30g kakao
- 125g cukru pudru
- 300g mąki (plus ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
Mąkę łączymy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy razem z cukrem, a następnie dodajemy mąkę z dodatkami.
Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.
Ciastka układamy na blasze na papierze do pieczenia, nie za blisko siebie, bo rosną :).
Pieczemy 5 minut w 170 stopniach, a następnie około 10 minut w 150 stopniach.
Ciastka powinny być spójne od góry, ale nie twarde.
Smacznego !