Żółty pasztet
Fot. RHCC
W weekend zostałam posiadaczką pięknej, 15-kilogramowej dyni, dlatego w tym tygodniu zaprezentuję przepisy na dania z dynią w roli głównej :) Jako pierwszy przepis proponuję warzywny pasztet, który najlepiej smakuje pokrojony w plasterki i podsmażony na maśle, podawany z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ŻÓŁTY PASZTET
Składniki na dużą blachę:
- obrana dynia (ok. 700 g)
- 200 g pieczarek
- 3 marchewki
- mała, czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- ½ szklanki prażonych pestek dyni (lub słonecznika)
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa (ewentualnie swoje ulubione przyprawy)
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, do momentu, aż będą chrupkie.
Dynię ścieramy na największych oczkach tarki. Na tych samych oczkach ścieramy marchewki, ser i cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w drobną kostkę.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jajka i kaszę. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz papryką.
Całą masę dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (nadmiar papieru zakładamy na brzegi). Masę przekładamy do blachy.
Pieczemy w 180°C przez godzinę.
Smacznego!