Pasztet
Pasztet Fot. RHCC
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo zasiądziemy przy suto nakrytych stołach, dlatego dziś postanowiłam pokazać Wam moją wersję pasztetu. W świątecznym wydaniu dodaję do niego rodzynki, ale i bez nich jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PASZTET
Składniki:
- 1 kilogramowy kurczak
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 30 dkg surowego boczku
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 5 jajek
- 3 bułeczki kajzerki
- majeranek, pieprz, czosnek, odrobina gałki muszkatołowej
Kurczaka, boczek i włoszczyznę wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na ostatnie 15 minut, przed końcem gotowania, wkładamy wątróbkę.
Wszystko odcedzamy, ale wywar zostawiamy, gdyż należy w nim namoczyć bułki.
Kurczaka pozbawiamy kości.
Jak wszystko przestygnie, należy zmielić mięso i warzywa 2 lub 3 krotnie wraz z lekko odsączonymi bułeczkami.
Do zmielonej masy dodajemy jajka oraz przyprawy (majeranek, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa).
W wersji świątecznej mój pasztet będzie zawierał dodatkowo rodzynki.
Całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy do foremek (ja używam foremek jednorazowych dostępnych w każdym markecie) i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego !