Pierniczki z "szybką"
Pierniczki z "szybką" Fot. RHCC
Święta bez ciasteczek??? Niemożliwe :) !!!
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PIERNICZKI Z „ SZYBKĄ ”
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 3 szklanki mąki (500g)
- 1,5 szklanki cukru pudru (200g)
- 3/4 szklanki płynnego miodu (200g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 2 łyżeczki kakao (15g)
- opakowanie landrynek
Do miski wkładamy miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko mieszamy mikserem.
Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremkami pierniczki.
W każdym pierniczku robimy na środku dziurkę (dowolny kształt i wielkość), aby było miejsce na "szybkę".
Pierniczki układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki rozbijamy na drobne kawałki (ja robiłam to wałkiem do ciasta :) ).
W każdy pierniczek - w dziurkę, wkładamy rozdrobnione landrynki.
Tak przygotowane pierniczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu nie zdejmujemy pierniczków od razu z blachy, trzeba chwilę odczekać, aby "cukierkowa szybka" nie wypadła :).
Smacznego !