Filtr z odwróconą osmozą zazwyczaj montuje się w szafce pod zlewem kuchennym. Jego sercem jest półprzepuszczalna błona osmotyczna, która – mówiąc w dużym uproszczeniu – działa na zasadzie bardzo dokładnego sita, wykorzystującego naturalny proces osmozy, czyli przenikania roztworów o większym stężeniu (jedna strona membrany) do miejsc, gdzie występuje mniejsze stężenie (druga strona membrany).
- Odwrócona osmoza to najdokładniejsza metoda uzdatniania wody na użytek domowy
PRAWDA. Podzlewozmywakowy filtr z odwróconą osmozą zatrzymuje około 96% wszystkich substancji, które znajdują się w wodzie, wśród nich nawet te najdrobniejsze. Należy pamiętać, że z upływem czasu dokładność i wydajność filtracji może nieznacznie spaść. Zabrudzenia, nawet te niewielkie, zatykają lub uszkadzają pory błony. Aby zachowała ona swoje właściwości filtrujące, należy regularnie wymieniać wkłady wstępne, zabezpieczające błonę osmotyczną przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i chlorem. Częstotliwość wymiany uzależniona jest od wielu czynników, przede wszystkim od jakości wody. Przyjmuje się, że należy to robić co 3 do maksymalnie 6 miesięcy. - Wody oczyszczonej odwróconą osmozą nie wolno pić
FAŁSZ. Uzyskana w procesie filtracji krystalicznie czysta woda na pewno nie zaszkodzi naszemu organizmowi. Aby jednak traktować ją jako główne źródło gaszenia pragnienia, dobrze jest poddać wodę procesowi mineralizacji (Czytaj więcej na ten temat). Proces odwróconej osmozy skutecznie filtruje wszelkie zanieczyszczenia, lecz pozbawia również wodę związków wapnia i magnezu, które odpowiadają za utrzymanie minimalnej twardości wody. Tym samym pijąc ją, nie dostarczamy organizmowi tych ważnych składników mineralnych. Problem ten nie istnieje w przypadku filtrów wyposażonych w mineralizatory, które uzupełniają skład wody o drogocenne elementy. - Odwrócona osmoza usuwa z wody bakterie
PRAWDA. Pory na półprzepuszczalnej błonie osmotycznej są na tyle małe, że nie przepuszczają nawet mikroorganizmów. Badania, które przeprowadziły certyfikowane laboratoria potwierdzają, że odwrócona osmoza w znacznym stopniu poprawia istotne z punktu widzenia człowieka właściwości fizyczne i chemiczne wody. - Woda oczyszczona odwróconą osmozą jest tym samym co woda destylowana
FAŁSZ. W procesie destylacji nie chodzi o uzyskanie czystej wody, a jedynie o jej małą przewodność Warto wiedzieć, że odwrócona osmoza usuwa z wody wszystkie zanieczyszczenia, także te ropopochodne. Proces destylacji nie zawsze jest w stanie sobie z nimi poradzić. - Filtry z odwróconą osmozą należy stosować tylko do zimnej wody
PRAWDA. Temperatura wody filtrowanej tą metodą nie powinna przekraczać 30°C. Zbyt ciepła woda może zaburzyć proces filtrowania lub uszkodzić błonę osmotyczną. Z kolei zbyt niska temperatura, około 4°C, wpływa na obniżenie wydajności filtracji. - Woda oczyszczona odwróconą osmozą to dobre rozwiązanie dla alergików
PRAWDA. Membrana zatrzymuje występujące w wodzie alergeny i składniki drażniące skórę. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na różnego rodzaju uczulenia czy np. atopowe zapalenie skóry. Krystalicznie czysta woda nie podrażni też delikatnej skóry najmłodszych. Ponadto smak zupy, herbaty czy kawy przyrządzonej na bazie tak oczyszczonej wody będzie dużo lepszy. Warto w niej także płukać warzywa i owoce.
Ile to kosztuje?
Cena filtra zależy od stopnia jego skomplikowania. Wpływa na nią ilość stopni filtracji, obecność mineralizatora czy antybakteryjnej lampy UV. Najprostszy zestaw można dostać już za około 500 zł. Klasyczny zestaw filtrujący składa się z mechanizmu kilkukrotnie filtrującego wodę, elementów niezbędnych do instalacji urządzenia, mineralizatora oraz podwójnej wylewki, czyli niewielkiego kranu, z którego można czerpać wodę. Cena takiego zestawu to około 600 zł.
EKSPERT RADZI |
---|
Poza rdzą, piaskiem i innymi zanieczyszczeniami mechanicznymi, błona zatrzymuje związki metali ciężkich, a także bakterie i wirusy. Czyli wszystko, co sprawia, że woda może być szkodliwa dla naszego zdrowia oraz sprzętu AGD, ma zły smak i zapach czy niewłaściwy kolor. Takiej dokładności nie uzyska się za pomocą standardowych wkładów stosowanych w filtrach. Oczyszczonej wody używa się zazwyczaj w celach gospodarczych – do kąpieli, mycia warzyw i owoców, gotowania zupy, kawy czy herbaty. Jeśli zostanie zmineralizowana, można ją również pić. Zofia Czechowicz, specjalista ds. jakości z firmy UST-M, produkującej filtry do wody |