EkspertBudowlany.pl Portal Budowlany

Zaawansowane wyszukiwanie

Okładziny ceramiczne w gastronomii

KERPOL Sp.z o.o. | 2023-06-30
Okładzina ceramiczna na stadionie w Gdańsku

Okładzina ceramiczna na stadionie w Gdańsku

Punkty gastronomiczne są różne od Fast Foodów, przez zakładowe i szkolne stołówki aż po wyspecjalizowane duże kuchnie cateringowe lub kuchnie w dużych hotelach. Wymagania są oczywiście zróżnicowane, ale niektóre standardy obejmują wszystkie punkty gastronomiczne.
Najpierw powinniśmy ustalić jakie wymagania powinny spełniać posadzki i okładziny ścian w zakładach gastronomii.

treść sponsorowana

Są to przede wszystkim wymagania higieniczne stawiane przez SANEPID, Państwową Inspekcję Sanitarną oraz przepisy unijne ujęte w Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany „systemem HACCP” (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Każdy zakład musi sobie sam opracować własne zasady HACCP w zależności od specyfiki każdego zakładu. Nie jest możliwe jednak do końca unormować wszelkie działania w danym zakładzie z uwagi na bardzo wielką różnorodność. Poniższe rozwiązania odnoszą się do najbardziej standardowych rozwiązań. Sprawdź >>

Kolejne wymagania stawiają przepisy BHP. W Polsce przepisy określają lakonicznie, że posadka powinna być nieśliska bez konkretnego określenia stopnia antypoślizgowości. Dlatego też projektanci przy projektowaniu zakładów gastronomicznych często posiłkują się niemieckimi przepisami bezpieczeństwa przeciwpoślizgowego dla pomieszczeń przemysłowych określonych normą Warunki techniczne ASR A1.5 dla posadzek w miejscach pracy z występującym zagrożeniem poślizgu. Podane wartości są ustalane wg normy DIN EN 16150 załącznik normatywny „B” dla posadzek po których się chodzi w obuwiu (norma określa parametr poślizgu przy pochyleniu posadzki od „R9” 6° do „R13” 35°). Dodatkowo przestrzeń drenażową określa się od wartości V = 4 cm3 (jest to ilość cieczy w cm3 na cm2 powierzchni do momentu gdy wypustki przeciwpoślizgowe są przykryte cieczą)

Tab. Nr 1

9 Kuchnie, stołówki  
9.1 Kuchnie w gastronomii (kuchnie w restauracjach lub hotelach)  
9.1.1 Do 100 nakryć dziennie  R11 V4
9.1.2 Ponad 100 nakryć dziennie  R12 V4
9.2 Wspólne kuchnie w instytucjach, schroniskach, sanatoriach, domach wypoczynkowych R11
9.3 Wspólne kuchnie w szpitalach i klinikach R12
9.4 Kuchnie przemysłowe w stołówkach uniwersyteckich i zakładowych, restauracjach R12 V4
9.5 Kuchnie w lokalach typu „fast ford” i kioskach R12 V4
9.6 Kuchnie do rozmrażania i odgrzewania potraw R10
9.7 Kuchnie barowe w herbaciarniach, pensjonatach, oddziałach szpitalnych R10
9.8 Zmywalnie  
9.8.1 Zmywalnie dla pomieszczeń wymienionych w punktach 9.1; 9.4; 9.5 R12 V4
9.8.2 Zmywalnie dla pomieszczeń wymienionych w punkcie 9.2 R11
9.8.3 Zmywalnie dla pomieszczeń wymienionych w punkcie 9.3 R12
9.9 Stołówki, sale restauracyjne, stołówki zakładowe z korytarzami do podawania potraw R9

Ważnym wymogiem z praktycznego punktu widzenia jest również odporność chemiczna. Ta jest potrzebna przede wszystkim z uwagi na częstą dezynfekcję pomieszczeń gastronomicznych środkami chemicznymi.

Posadzki w gastronomii powinny być z nienasiąkliwego materiału, niepylącego się i trudno ścierającego się. W przypadku zastosowania płytek takie wymagania spełniają płytki gresowe (normatywnie są to płytki prasowane na sucho o nasiąkliwości wodnej poniżej 0,5%). Te wymagania spełniają płytki gresowe marki RAKO z serii TAURUS. W pomieszczeniach takich jak kuchnie, zmywalnie, magazyny żywności, cokół powinien być wyoblony na styku posadzka-ściana i powinien być wyprodukowany z nienasiąkliwego materiału, łatwo zmywalnego (z takiego jak płytki gresowe).

Seria TAURUS oferuje trzy rodzaje cokołów z wyobleniem – jest to cokół francuski który stoi na płytce podłogowej (obr. nr 1) oraz cokoły, które są położone do czoła płytki z dużym promieniem zaokrąglenia  R44 mm lub mniejszym R7 mm (obr. nr 2). Cokoły mogą być uzupełnione o narożniki zewnętrzne i wewnętrzne. Posadki powinny być antypoślizgowe (stopień antypoślizgowy dla poszczególnych pomieszczeń jest ujęty w tabelce (tab. nr 1). Seria TAURUS oferuje wiele powierzchni przeciwpoślizgowych (obr. nr 3) o poślizgu od R9 do R13. Ciągi komunikacyjne i rozdzielnia kelnerska, które nie są zawarte w tabelce antypoślizgowości, powinny wykazywać antypoślizgowość R9 ze zastosowaniem cokołów systemowych wyoblonych. Spoiny pomiędzy płytkami powinny być również nienasiąkliwe i odporne chemicznie.

W dużych kuchniach przemysłowych oraz w magazynach gdzie towar przewozi się na wózkach paletowych powinny być posadzki wykonane z pogrubionych płytek gresowych (jako optymalną grubość takich płytek w rozmiarze 200x200 mm można określić grubość 14 mm ± 1 mm). W pozostałych kuchniach o standardowym obciążeniu optymalna grubość płytek to 8 – 9 mm. Takie wymagania są związane z wartością siły łamiącej. Im jest ten parametr wyższy, tym ryzyko mechanicznego uszkodzenia płytek jest mniejsze (tab. nr 2). Jest bezpośredni stosunek pomiędzy wielkością, grubością a wartością siły łamiącej (czym jest płytka mniejsza i grubsza, tym wartość siły łamiącej jest wyższa). Dodatkowo wytrzymałość mechaniczna płytek jest większa, gdyż klej pod płytką jest jak największej powierzchni. Stąd zalecane jest nanoszenie kleju metodą buttering-floating (klej nanosimy na posadzkę i na płytkę) lub posadzki układane metodą wibracyjną.

Rozmiary płytek (wielkość powierzchni) mają znaczenie w tych pomieszczeniach, w których jest zainstalowana kratka ściekowa lub odprowadzenie liniowe (zmywalnie i większość kuchni). Musimy pamiętać, aby w kierunku kratki ściekowej był spadek na poziomie 1,5% (to jest 1,5 cm na 1 m długości). Wiadomo, że z mniejszych płytek łatwiej można uformować spadki i płytki w takich pomieszczeniach mają optymalny rozmiar 20x20 cm. 

Odporność chemiczną posadzek określamy wg normy EN ISO 10545-13. Dla płytek powinna wynosić najwyższe wartości dla środków domowego użytku wartość „A” dla odporności na działanie niskich stężeń kwasów oraz zasad na poziomie „LA”. Na wysokie stężenia środków chemicznych ten parametr powinien wykazywać poziom HA.

Tab. Nr 2

Min. wartośći siły łamiącej płytek z grupy BIa (laboratoria Lasselsberger)
Rozmiar (cm) Siła łamiąca (N)
20 x 20 x 0,8 2 000
20 x 20 x 0,9 2 100
20 x 20 x 1,4 5 500
30 x 30 x 0,8 1 800
30 x 30 x 0,9 1 900
30 x 30 x 1,4 5 000

Ściany powinny być nienasiąkliwe, niepylące, chemicznie odporne, łatwo zmywalne. W zależności od pomieszczeń, ściany powinny być tak zabezpieczone do wysokości min. 205 cm (kuchnie, zmywalnie, magazyny żywności) lub do wysokości 160 cm w ciągach komunikacyjnych i w rozdzielniach kelnerskich.

W praktyce najlepiej sprawdzają się płytki ceramiczne i gresowe, szkliwione o gładkiej powierzchni. Zaletą jest stosowanie monokolorowych płytek o jasnym kolorze (na takiej powierzchni są widoczne wszelkie zabrudzenia). Te wymagania spełniają płytki z serii Color TWO o gładkiej powierzchni, które występują w wielu formatach (10x10, 20x10, 20x20 cm lub mozaikach 2,5x2,5 i 5x5 cm). Dla właściwego zabezpieczenia naroży, które są w tego typu pomieszczeniach narażone na uderzenia, wskazane jest zastosowanie kształtek ceramicznych narożnych. 

Miejsca wyjątkowo narażone na uderzenia takie jak brama, którą przewożony jest towar, wjazdy do wind itp. powinny być opatrzone „kołnierzem z gresu”. Odporność chemiczna okładzin ściennych powinna wynosić wg normy PN EN ISO 10545-13 min GA dla środków domowego użytku i GLA dla niskich stężeń kwasów oraz zasad (ostatnia litera „A” w odporności chemicznej oznacza najlepszą odporność. Słownie określa się wyrazem „bez widocznych zmian”)

Właściwie wykonane posadzki i ściany w gastronomii zapewniają bezpieczeństwo i komfort pracy, a także optymalizują koszty utrzymania czystości.

Więcej informacji o produktach RAKO >>

Komentarze

  • Andrz178 Andrz178, 29.08.2023r., 11:06:18 Dobrze, że temat estetyki i funkcjonalności w gastronomii jest poruszany. Przecież wystrój wnętrza może wpływać na samopoczucie klientów.

Najnowsze produkty i technologie

REGULUS®-system Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami, jak ulewne deszcze...

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami, jak ulewne deszcze z groźnymi burzami i silnym wiatrem, po nich susze, długotrwałe upały, potem zaś znaczne spadki temperatury, powodują, że domy i miejsca pracy należy dostosowywać do znacznych wahań temperatur.

energetycznyprojekt.pl Czy warto wymieniać okna?

Czy warto wymieniać okna? Czy warto wymieniać okna?

Okna to jeden z najważniejszych elementów naszego domu. Pozwalają dotrzeć światłu do naszych pomieszczeń, chronią nas przed zimnem czy ciepłem. Dostarczają nam także istotnych wrażeń wizualnych, które...

Okna to jeden z najważniejszych elementów naszego domu. Pozwalają dotrzeć światłu do naszych pomieszczeń, chronią nas przed zimnem czy ciepłem. Dostarczają nam także istotnych wrażeń wizualnych, które różnią się wielkością i wykonaniem. Jednak nic nie jest stałe i okna to także nie jest produkt „na zawsze”.

HOMEKONCEPT Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź!

Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź! Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź!

Budowa domu to bardzo duże i kosztowne przedsięwzięcie, wymagające dokładnego przemyślenia i planowania – najpierw wykonania projektu, a następnie zaplanowania w jaki sposób powinny przebiegać kolejne...

Budowa domu to bardzo duże i kosztowne przedsięwzięcie, wymagające dokładnego przemyślenia i planowania – najpierw wykonania projektu, a następnie zaplanowania w jaki sposób powinny przebiegać kolejne etapy budowy domu. Kluczem do sukcesu jest sprawna koordynacja prac oraz dobra współpraca z kierownikiem budowy.

Daikin Airconditioning Polska Sp. z o.o. Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort

Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort

Gospodarstwa domowe korzystają z technologii, która pomaga regulować temperaturę w domu i utrzymywać komfort przez cały rok. Zainwestowanie w klimatyzator do użytku domowego to poważna decyzja, więc warto...

Gospodarstwa domowe korzystają z technologii, która pomaga regulować temperaturę w domu i utrzymywać komfort przez cały rok. Zainwestowanie w klimatyzator do użytku domowego to poważna decyzja, więc warto jest się nad tym wyborem zastanowić i zebrać informacje z różnych źródeł, aby upewnić się, że wybierasz najlepszą jednostkę dla swoich teraźniejszych potrzeb, jednocześnie pamiętając o przyszłych wymaganiach.

Balex Metal THERMANO DECK na dachy płaskie

THERMANO DECK na dachy płaskie THERMANO DECK na dachy płaskie

Dachy płaskie wróciły do łask, stąd obecnie nierzadko widzimy, jak zwieńczają nowoczesne projekty architektoniczne. Tyle, że współczesne stropodachy, w odróżnieniu od tych sprzed lat, posiadają kilka warstw,...

Dachy płaskie wróciły do łask, stąd obecnie nierzadko widzimy, jak zwieńczają nowoczesne projekty architektoniczne. Tyle, że współczesne stropodachy, w odróżnieniu od tych sprzed lat, posiadają kilka warstw, z których każda ma określoną funkcję, a jeśli nawet ich nie mają, to istnieją dzisiaj materiały takie jak THERMANO ROOF czy nowość w ofercie – THERMANO DECK – które zadbają o właściwą izolację termiczną i nie tylko.

mgr inż. Monika Hyjek, MIWO – Stowarzyszenie Producentów Wełny Mineralnej: Szklanej i Skalnej Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych

Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych

W Polsce budynki drewniane to przede wszystkim jednorodzinne domy mieszkalne. W 2021 r. wybudowano ich ponad 1160, co stanowi 1% wszystkich budynków mieszkalnych oddanych do użytku w tym roku. Jak pokazują...

W Polsce budynki drewniane to przede wszystkim jednorodzinne domy mieszkalne. W 2021 r. wybudowano ich ponad 1160, co stanowi 1% wszystkich budynków mieszkalnych oddanych do użytku w tym roku. Jak pokazują dane GUS, na przestrzeni ostatnich pięciu lat ich popularność zwiększyła się ponad dwukrotnie.

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - Ekspertbudowlany.pl



Facebook     Instagram     Twitter     YouTube

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.ekspertbudowlany.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.ekspertbudowlany.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.