Czym jest generator ozonu i jak go używać?
Generator ozonu o wydajności 20 g/h produkowany przez firmę Koronaozon
Czym jest generator ozonu, w jaki sposób działa i do czego można go wykorzystać? Wyjaśniamy, jakie są różnice pomiędzy najczęściej stosowanymi technologiami wytwarzania ozonu. Dowiedz się, jak i w jakim celu ozonuje się pomieszczenia oraz wodę i żywność.
Technologie wytwarzania ozonu
Obecnie dominują trzy sposoby pozyskiwania ozonu w ozonatorach. Warto znać ich dobre i złe strony, ponieważ od wyboru odpowiedniej technologii zależeć będą skuteczność i bezpieczeństwo działania urządzenia.
Najczęściej stosuje się płytki ceramiczne. W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują także kwarcowe generatory ozonu oparte o tuby kwarcowe. Oba rozwiązania są stosunkowo tanie, jednak posiadają szereg ograniczeń. Generator ozonu Koronaozon działa natomiast na zupełnie innej zasadzie: wykorzystuje lampy stalowo-szklane z powłoką platynową.
Autorskie rozwiązanie firmy Koronaozon jest całkowicie bezpieczne. Dzięki temu można stosować większe stężenie ozonu, a cała operacja ozonowania może trwać dłużej niż trzy godziny. Zwiększa to skuteczność działania urządzenia, a jednocześnie eliminuje ryzyko pożaru lub awarii bez względu na wilgotność powietrza.
Czym jest ozon i jakie jest jego zastosowanie?
Ozon to odmiana cząsteczek tlenu, w których występują nie dwa, lecz trzy atomy tego pierwiastka. Jest on nietrwały i bardzo aktywny. Z tego powodu wykorzystywany jest do neutralizacji niepożądanych substancji: bakterii, wirusów, grzybów, zapachów, antybiotyków oraz pestycydów. Po niedługim czasie ozon rozpada się na cząsteczki zwykłego tlenu i jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt.
Generator ozonu Koronaozon stosuje się w dwóch sytuacjach – w pomieszczeniach oraz w celu oczyszczenia wody i żywności. W pierwszym przypadku generator ozonu wypuszcza wytwarzany gaz na zewnątrz w celu dezynfekcji (zabija grzyby i bakterie), deakaryzacji (usuwa alergeny) oraz deodoryzacji (pozbywa się brzydkich zapachów). Ozon jako gaz nie ma problemu z dostaniem się do każdej szczeliny, co czyni go bardzo skutecznym środkiem dezynfekującym.
W przypadku żywności i wody ozon wydzielany jest wewnątrz pojemnika. Dzięki użyciu kamieni uzyskuje się bąbelkowanie, czyli wydzielanie bąbelków ozonu w misce z wodą. Oczyszczenie w ten sposób pięciu litrów płynu trwa około 20 minut. Możemy do niego włożyć również owoce, warzywa lub mięso, aby je oczyścić z antybiotyków oraz pestycydów.