Czy trzeba rozmrażać nowoczesne lodówki?
Czy trzeba rozmrażać nowoczesne lodówki?
Choć obecnie trudno wyobrazić sobie bez niej codzienne funkcjonowanie, towarzyszy ludzkości tak naprawdę niedługo, gdyż od nieco ponad 100 lat. Lodówka, bo o niej mowa, pojawiła się w domach w 1913 r. Z kolei lodówka z zamrażarką powstała dopiero w 1939 r. Pierwszą firmą, która wprowadziła chłodziarki do domów, była popularnie obecnie marka Electrolux. Od czasu swego powstania to niezastąpione urządzenie AGD przeszło prawdziwą rewolucję technologiczną. Jakie funkcje oferują współczesne chłodziarko-zamrażarki? Czy istnieje konieczność ich regularnego rozmrażania?
Lodówka dawniej i dziś, czyli długa droga do ideału
Nie ma przesady w stwierdzeniu, że lodówka jest prawdziwym darem dla ludzkości. To genialny wynalazek, który pozwala na wygodne, długotrwałe przechowywanie żywności, a tym samym niemarnowanie jej. Pomimo tego, że pierwsze lodówki w niczym nie przypominały współczesnych modeli, stanowiły prawdziwy przełom. Jak wyglądały? Były niewielkie, a ich obudowa najczęściej była wykonana… z drewna!
Choć pierwsze lodówki w amerykańskich domach pojawiły się we wspomnianym 1913 r., o „maszynie chłodzącej” myślało wielu naukowców i inżynierów znacznie wcześniej, bowiem już w pierwszej połowie XIX wieku. Wtedy też powstawały pierwsze projekty. Polacy musieli czekać na swoją wymarzoną lodówkę aż do lat 50. ubiegłego wieku. Urządzenia te zaczęto produkować we Wrocławiu w 1956 r. Od tego czasu zmieniło się naprawdę wiele.
Ogromny postęp technologiczny widać szczególnie w ostatnich latach. Innowacyjne i zaawansowane rozwiązania pozwalają na jeszcze efektywniejsze przechowywanie produktów spożywczych oraz zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych przez długi czas. Jedną z technologii, w które z pewnością warto zainwestować, jest No Frost. Co to takiego? Jak działa? I czy nowoczesne lodówki wyposażone w system No Frost trzeba rozmrażać?
Lodówka No Frost kontra poprzednie modele
No Frost z języka angielskiego oznacza dosłownie „bez szronu”. Jak zatem można się domyślić, lodówki No Frost to urządzenia, w których nie gromadzi się warstwa lodu i szronu. Ta technologia pozwala na komfortowe korzystanie z chłodziarki i zamrażarki bez konieczności regularnego rozmrażania urządzenia. Każdy, kto posiada lub posiadał tradycyjny model lodówki, doskonale wie, jak długotrwały i uciążliwy jest to proces.
Aby rozmrozić zamrażalnik, w pierwszej kolejności należy odłączyć urządzenie od zasilania, a następnie opróżnić je i ułożyć wyciągnięte produkty w miejscu, w którym nie grozi im zepsucie. W praktyce – najlepiej w innej zamrażarce! Kolejny krok to… czekanie, aż lód się roztopi, co – w zależności od stopnia oszronienia – może trwać nawet kilka godzin. Oczywiście w tym czasie trzeba pilnować, aby spływająca z urządzenia woda nie dostała się np. pod meble i nie zalała kuchni. Czy lodówka No Frost wymaga rozmrażania, jak jej tradycyjny odpowiednik? Nie! Dlaczego tak się dzieje, dowiesz się poniżej.
A czego nie robić w przypadku, gdy posiadasz jeszcze chłodziarko-zamrażarkę starego typu, którą trzeba rozmrażać? Jeśli chcesz rozmrozić lodówkę, musisz uzbroić się w cierpliwość. Wszelkie „domowe sposoby” na szybkie rozmrażanie są zdecydowanie odradzane. Do najpopularniejszych z nich należą np.:
- suszenie suszarką do włosów;
- zeskrobywanie lodu ze ścianek przy użyciu noża lub innego ostrego przedmiotu;
- polewanie gorącą wodą.
Choć wydają się niegroźne, mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia sprzętu, a nawet jego całkowitego zepsucia! Odmrażanie starszego modelu lodówki zajmuje sporo czasu i trzeba je regularnie powtarzać (czasem nawet co 2–3 tygodnie!), ale jeżeli chcesz, aby posłużyła Ci do momentu, gdy znajdziesz jej godną następczynię, nie próbuj niczego przyspieszać.
Czy trzeba rozmrażać nowoczesne lodówki z systemem No Frost?
Rozmrażanie lodówki No Frost nie jest konieczne, z tej prostej przyczyny, że wewnątrz urządzenia nie gromadzą się szron i lód. Dzieje się tak dzięki stałemu obiegowi powietrza, który zapobiega gromadzeniu się wilgoci i tym samym zamarzaniu wody. Oczywiście nie oznacza to, że taka lodówka jest zupełnie bezobsługowa. Choć rzeczywiście nie trzeba jej rozmrażać, zdecydowanie warto raz na kilka miesięcy opróżnić zamrażarkę i dokładnie ją umyć. Jak to zrobić?
To bardzo prosta i szybka czynność. Odłącz lodówkę, wyjmij żywność i dokładnie umyj jej wnętrze. Możesz do tego celu użyć wody z płynem do mycia naczyń lub np. specjalnego sprayu do czyszczenia chłodziarek. Następnie musisz dokładnie wytrzeć do sucha ścianki, półki i szuflady. Włóż z powrotem produkty i włącz lodówkę do prądu. Gotowe! Cała „operacja”, jeśli wcześniej wszystko odpowiednio zaplanujesz i przygotujesz, nie powinna trwać dłużej niż 10–15 minut.
Więcej niż No Frost? Tak!
Lodówka, która posiada system No Frost, to ogromna wygoda i oszczędność czasu, dlatego zdecydowanie warto rozważyć zakup takiego urządzenia. Ale jak wybrać dobrą lodówkę z omawianym systemem, aby była maksymalnie funkcjonalna, a do tego pozwoliła nieco obniżyć rachunki za energię elektryczną i była przyjazna środowisku? Ciekawym wyborem są lodówki Genesi Electrolux z innowacyjną technologią TwinTech i Inteligentnym No Frost. Posiadają one dwa odrębne obiegi powietrza. Ten w chłodziarce pozwala utrzymać stabilną temperaturę i wilgotność (na poziomie od 65 do nawet 90%, co zapobiega przesuszaniu się produktów i utracie ich wartości odżywczych), natomiast obieg w zamrażarce zapobiega osiadaniu się szronu. W lodówkach Electrolux Genesi możesz zyskać dodatkowe miejsce wykorzystując komorę zamrażarki MutiSwitch do przechowywania świeżej żywności w temperaturze +4°C albo wrócić do standardowych ustawień zamrażarki w zakresie temperatury -15°C i -24°C. Dodatkowo możesz również wyłączyć samą zamrażarkę.
Dodatkowym atutem urządzeń chłodniczych Electrolux jest m.in. fakt, że powstają w fabrykach posiadających certyfikat zerowej produkcji odpadów. Co to znaczy? Proces produkcyjny w fabrykach jest przyjazny środowisku, bowiem ogranicza zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych. Warto równiez zauważyć, że wiele modeli Electrolux posiada wnętrza wykonane w aż 70% z tworzywa sztucznego, które pochodzi z recyklingu. To w znacznej mierze przyczynia się zaś do zmniejszenia ilości odpadów. Pamiętaj ponadto o tym, że nowoczesne lodówki – dzięki inteligentnym systemom monitorowania parametrów pracy urządzenia – pozwalają na oszczędzanie energii, a tym samym przekładają się na zmniejszenie rachunków za prąd.
Technologia w ostatnim czasie tak niesamowicie poszła do przodu, że korzystanie z takich sprzętów jak m.in. lodówka nigdy nie było tak proste, przyjemne i... opłacalne! Zainwestuj w wysokiej jakości urządzenie AGD, zapomnij o regularnym rozmrażaniu lodówki, wyższych rachunkach za prąd i ciesz się nowoczesnymi, ekologicznymi rozwiązaniami na miarę XXI wieku!
Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux