Uprawa kiełków w domu
Uprawa kiełków w domu. Fot. Pixabay
Kiełki są bardzo wartościowe, a ich uprawa jest niezwykle prosta i szybka. Dlaczego są takie zdrowe i jakie nasiona wybrać, aby rozpocząć własną uprawę kiełków w domu?
Zobacz także
Magdalena Ćwikła Jak zaplanować ogródek warzywny?
Zima to idealny czas na planowanie warzywnika. Już teraz warto zastanowić się, jakie warzywa chcemy uprawiać w tym roku i w którym miejscu je posadzić. Jak zaplanować ogródek warzywny? Oczywiście stosując...
Zima to idealny czas na planowanie warzywnika. Już teraz warto zastanowić się, jakie warzywa chcemy uprawiać w tym roku i w którym miejscu je posadzić. Jak zaplanować ogródek warzywny? Oczywiście stosując płodozmian.
Redakcja Ogródek warzywny na balkonie – jak go założyć i co można uprawiać?
Nawet najmniejszy balkon czy taras w mieście przyda się do tego, aby założyć na nim swój własny miniogródek warzywno-owocowy. Plony z własnej grządki, nawet gdy jest to niewielka doniczka, sprawią dużo...
Nawet najmniejszy balkon czy taras w mieście przyda się do tego, aby założyć na nim swój własny miniogródek warzywno-owocowy. Plony z własnej grządki, nawet gdy jest to niewielka doniczka, sprawią dużo satysfakcji i będą doskonałym, zdrowym uzupełnieniem domowych potraw. Wystarczy tylko dokładnie zaplanować przestrzeń, dobrać odpowiednie skrzynki i doniczki, narzędzia, środki niezbędne do pielęgnacji i ochrony roślin, ziemię oraz nasiona lub sadzonki roślin.
Aneta Ogród warzywny w kuchni
Kitchen Nano Garden od firmy Hyundai to ogród warzywny, który można założyć we własnej kuchni. Niestety jest to na razie prototyp urządzenia.
Kitchen Nano Garden od firmy Hyundai to ogród warzywny, który można założyć we własnej kuchni. Niestety jest to na razie prototyp urządzenia.
Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Zawierają mnóstwo witamin. W zależności od rodzaju kiełków, są to witaminy z grupy B, a także A, D, C, E, K, PP. Są źródłem żelaza, magnezu, wapnia, potasu, cynku, miedzi czy selenu. To również bogactwo białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Zawierają też antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co najważniejsze, składniki te zawarte w kiełkach są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Dzięki uprawie kiełków w domu, możemy w każdej chwili sięgnąć po ich bogactwo.
Zobacz też: Zrób to sam. Oryginalna półka na zioła
Dogodne miejsce
Kiełki uprawiane są głównie zimą i wczesną wiosną. W tym czasie najlepszym miejscem do ich uprawy jest parapet. Na parapecie, młode roślinki będę miały najwięcej światła. Należy jednak być czujnym, ponieważ w intensywnie słoneczne dni, gdy promienie zaczną padać bezpośrednio na urządzenie do kiełkowania, może wytworzyć się w nim zbyt wysoka temperatura i kiełki mogą się “ugotować”. Dlatego w takie dni, warto założyć jakąś osłonkę od słońca lub zestawić urządzenie z parapetu.
Urządzenia do uprawy kiełków
Do uprawy kiełków nie używa się żadnego podłoża. Wystarczy naczynie i woda. W sprzedaży są przeróżne urządzenia do uprawy kiełków w domu, tzw. kiełkownice. Zwykle wykonane są z tworzywa sztucznego, szkła lub ceramiki. Ich cena uzależniona jest od sposobu wykonania, stopnia wygody użytkowania i marki. Większość kiełków dobrze rośnie w zamykanych pojemnikach. To takie miniszklarenki, które zapewniają ciepło i wysoką wilgotność powietrza. Są wyposażone w syfony odpływowe, dzięki którym woda, którą podlewamy kiełki swobodnie odpływa i roślinki nie gniją.
Niektóre z roślin, jak np rzeżucha, rukola czy gorczyca, podczas procesu kiełkowania wytwarzają charakterystyczną kleistą substancję. Te roślinki lepiej będą rosły w pojemnikach otwartych, ze swobodnym dopływem powietrza.
Jak samodzielnie wykonać urządzenia do kiełkowania?
Kiełkownicę można też wykonać samemu. Wystarczy talerz i kawałek ligniny. Zwilżamy ją wodą i rozsypujemy nasionka. Należy pilnować, aby lignina cały czas utrzymywała się wilgotna. Niestety korzonki roślin będą wnikały w jej strukturę i wyciąganie gotowych kiełków z takiej prowizorycznej kiełkownicy może być utrudnione. Do uprawy kiełków w domu może posłużyć też zwykły szklany słoik. Do jego zamknięcia zamiast nakrętki używamy gazy i mocujemy ją za pomocą gumki recepturki, aby roślinki miały stały dopływ powietrza.
Nasiona na kiełki
Do uprawy kiełków w domu należy kupować nasiona dedykowane do tego celu. Nie mogą to być zwykłe nasiona do uprawy w ogrodzie, gdyż te zazwyczaj są “zaprawiane”, czyli poddawane chemicznym zabiegom, dzięki którym nasiona są chronione przed chorobami i szkodnikami.
Oferta nasion jest bardzo bogata. Oprócz popularnej rzeżuchy można uprawiać rzodkiewkę, por, lucernę, brokuł, fasolę mung, kapustę czerwoną, buraczki… Dostępne są także gotowe mieszanki o różnych walorach smakowych.
Uprawa kiełków w domu krok po kroku
Nasiona należy przepłukać, można je też namoczyć, żeby zaczęły szybciej kiełkować. Moczenie warto zastosować np. w przypadku słonecznika. Moczymy je w letniej wodzie przez minimum kilka godzin lub zostawiamy na noc.
Kiełkownicę należy przepłukać przegotowaną wodą, a tę wykonaną ze szkła najlepiej wyparzyć (chyba, że producent daje inne zalecenie). Odsączone kiełki wsypujemy do kiełkownicy i ustawiamy na parapecie. Nasiona należy przepłukiwać czystą, najlepiej przegotowaną wodą min. dwa razy dziennie. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia. Można je jeść na bieżąco, natomiast nadmiar można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.