Mięsne palmiery
Mięsne palmiery Fot. RHCC
Zazwyczaj palmiery robi się na słodko z cukrem i cynamonem, ale ja postanowiłam zrobić z nich wytrawną przystawkę z mięsem.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
MIĘSNE PALMIERY
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
- 100g pieczarek
- 50g sera żółtego
- 1 cebula
- pieprz, sól, słodka papryka
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
Do cebuli i pieczarek dodajemy mięso mielone oraz stary żółty ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz dzielimy na dwie części.
Rozwijamy ciasto francuskie i na dwa krótsze boki układamy mięsny farsz.
Dwa krótsze boki ciasta z mięsem zwijamy do środka, do momentu aż się oba boki zetkną.
Lekko dociskamy.
Ostrym nożem kroimy plastry szerokości ok. 2 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
Pieczemy ok. 35 minut, aż ciasto będzie rumiane, a mięso upieczone.
Smacznego !