Puszysta PIZZA
Puszysta pizza Fot. RHCC
Jeżeli tak jak ja lubicie pizze na grubym cieście, to jest to przepis dla Was :). Najlepiej zrobić ją w dużej, prostokątnej formie, gdyż bardzo rośnie.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PUSZYSTA PIZZA
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach
- 1 pełna łyżeczka soli
Sos:
- 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażana)
Farsz:
- 4 duże pieczarki
- 100g chorizo lub salami
- 150g startego, twardego żółtego sera
- Połowę ilości wody lekko podgrzewamy w garnuszku (powinna być tylko ciepła).
Do wody dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie podgrzewamy resztę wody (powinna być tylko ciepła).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, pośrodku robimy wgłębienie. Stopniowo wlewamy w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Dodajemy drugą połowę wody i oliwę, mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy sól i wyrabiamy przez około 5-6 minut. Ciasto jest klejące, więc lepiej wyrabiać łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą formy, w której będziemy piec pizze.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 20 minut, aby ciasto podpiec.
Przygotowujemy sos. Ajvar łączymy z przecierem pomidorowym. Smarujemy sosem wcześniej podpieczoną pizze. Na sos układamy plasterki pieczarek, potem chorizo i na koniec posypujemy startym serem. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika – 200 stopni.
Smacznego !