Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami Fot. RHCC
Kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TARTA Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
1) ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
2) nadzienie
- 1 duża pierś z kurczaka
- pokrojona w drobną kostkę cebula
- 250 g śmietany 30%
- 2 jajka
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- ½ pęczka pietruszki
- 100 g startego sera żółtego
- sól, pieprz
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbijamy jajko, ugniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zagniatamy w kulkę, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawijamy ciasto na wałek i tak przenosimy je do formy (jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę). Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Formę z ciastem nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypujemy suchą fasolę, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem (fasolę przesypujemy do słoika i wykorzystujemy przy następnym pieczeniu) i pieczemy przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kurczaka kroimy w kostkę lub w plasterki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę na bardzo małym ogniu przez około 7 minut, mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy kurczaka i podsmażamy około 6 minut, aż będzie gotowy. Suszone pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na tartę. Pietruszkę drobno kroimy i układamy na farszu.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wylewamy na farsz. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim tartę. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna delikatnie zetnie się. Lekko studzimy i dopiero wówczas kroimy.
Smacznego !