Duszona karkówka z porowym sosem
Fot. RHCC
Karkówka zazwyczaj kojarzy się z tzw. „męskim daniem”, jednak tak przygotowana zachwyci niejedną kobietę :). Delikatne, miękkie mięso i kremowy smak sosu…
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
DUSZONA KARKÓWKA Z POROWYM SOSEM
Składniki dla 4 osób:
- 4 plastry karkówki
- 400 ml bulionu
- 2 marchewki
- 2 – 3 białe części porów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 10 g masła
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Każdy kawałek karkówki należy rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem. Karkówkę obsmażyć na patelni z jednej i drugiej strony, aż się zarumieni. Mięso przełożyć do garnka.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w grube plastry oraz pory.
Karkówkę zalewamy bulionem i dusimy około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Po 15 minutach dodajemy podsmażone warzywa, doprawiamy pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, aż karkówka zmięknie.
Uduszone mięso wyjmujemy z garnka, a warzywa z bulionem miksujemy na gładki sos. Aby sos zagęścić dodajemy 10 g zimnego masła i przez chwilę gotujemy cały czas mieszając.
Tak przygotowana karkówka bardzo dobrze smakuje z surówką z marchewki oraz z kopytkami.
Smacznego !