Tort z czekoladową truflą
Tort z czekoladową truflą Fot. RHCC
W tym tygodniu pozostajemy w czekoladowych klimatach :). Tort czekoladowy… mmm pycha :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORT Z CZEKOLADOWĄ TRUFLĄ
Składniki:
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 2 roztrzepane jajka
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao w proszku
- 50 g mielonych migdałów
Masa truflowa:
- 350 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 75 g pokruszonych herbatników
Tortownicę o średnicy 20 cm, posmarować cienko tłuszczem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając.
Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać, dodać zmielone migdały (jak nie mamy migdałów, to dodajemy 45 g mąki).
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut.
Zostawiamy w formie do wystygnięcia albo przekładamy na kratkę. Tortownicę myjemy i suszymy, a potem przekładamy do niej wystygnięte ciasto.
Aby przygotować masę truflową, w rondlu, na małym ogniu podgrzewamy połamaną czekoladę, masło i śmietankę, mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy z ognia i gdy przestygnie, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i dokładnie ucieramy drewnianą łyżką i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki.
Ponownie ucieramy i dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną truflę wykładamy na ciasto i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Wierzch tortu można udekorować pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub owocami.
Smacznego !