Sernik nowojorski
Sernik nowojorski Fot. RHCC
Rewelacyjny sernik ! Łatwy w przygotowaniu, a dzięki kąpieli wodnej jest wilgotny i delikatny. Musicie go spróbować :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SERNIK NOWOJORSKI
Składniki:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam sera z wiaderka)
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki należy umieścić w dużej misce i zmiksować, do gładkości, tylko do połączenia się składników. Nie należy za długo miksować.
Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.
W czajniku należy zagotować wodę, gdyż sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej.
Formę owijamy podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieszczamy w większej formie, do której należy wlać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy jeszcze 60 minut (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta). Ja piekłam ponad godzinę.
Wyłączamy piekarnik. Sernik pozostawiamy w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylamy drzwiczki.
Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia (studzimy w formie). Sernik smarujemy polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin.
Polewa z kwaśnej śmietany:
- 220 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie gładka masa.
Smacznego !