Fusilli z sosem pomidorowym i oliwkami
Aby przygotować sos pomidorowy możemy użyć pomidorów świeżych jak i tych z puszki, wybór należy do Was :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
FUSILLI Z SOSEM POMIDOROWYM I OLIWKAMI
Składniki:
- 5-6 ładnych pomidorów (lub pomidory z puszki)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 15 sztuk zielonych oliwek
- 15 sztuk czarnych oliwek
- 300g makaronu fusilli, czyli nasze świderki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pomidory sparzamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę, wydrążamy środek, a resztę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gotujemy na małym ogniu, aby sos zgęstniał.
Oliwki kroimy na plasterki i dodajemy do sosu.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Całość można posypać startym parmezanem.
Smacznego !