Quiche dyniowo-grzybowy
Quiche dyniowo-grzybowy Fot. RHCC
Jesienne (przy)smaki, czyli grzyby i dynia :)
QUICHE DYNIOWO-GRZYBOWY
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej dyni
- 500 g ulubionych grzybów
- sól morska, czarny pieprz, tymianek
- 100 g sera żółtego
- 1 szklanka (250 ml) śmietany 30%
- 6 średnich jajek
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 jajko
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i pokrojone masło. Ugniatamy, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy jajko i wyrabiamy, aż składniki zaczną się łączyć w jeden kawałek. Uformowaną kulę wkładamy na godzinę do lodówki.
Aby uzyskać przecier z dyni, należy pokroić dynię w kostkę, włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i gotować na małym ogniu, aż dynia się rozpadnie. Dodatkowo dynię można zmiksować.
W międzyczasie grzyby płuczemy, suszymy na papierowym ręczniku i kroimy na części. Na patelnię dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz boki formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.
Do większego naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, a następnie dodajemy przecier z dyni, podsmażone grzyby i ser żółty pokrojony w kostkę. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut.
Smacznego !